Kultúra

2015.04.14. 13:18

Különleges térkép került elő a padlásról

Különleges térképet őriz Tiszaszőlős polgármestere, Kerekes András, amin az egykori egri képviselő tiszafüredi birtokait tüntették fel.

Munkatársunktól

Korábban a polgármesteri hivatal padlásán porosodott az a térkép, amelyen dr. vitéz Bobory György egri országgyűlési képviselő 1945 után elkobzott Tiszaszőlős környéki birtokait tüntették fel. A mintegy százholdnyi területet annak ellenére osztotta szét annak idején a földigénylő bizottság, hogy a birtokos peres úton is megpróbálta visszaszerezni korábbi tulajdonát, azaz a földek mellett a gazdasági épületekre, felszerelésekre, sőt, a teljes 1944. évi állatállományra és termésre is igényt tartott. A Tiszaszőlősi Földigénylő Bizottság jegyzőkönyve szerint azonban dr. Bobory György „népellenes magatartást tanúsított, és gyűlöltté lett a nép szemében.”, s ez azokban az időkben éppen elegendőnek bizonyult az ítélet meghozatalához.

<hirdetes

A földbirtokos, aki a két világháború között Eger térségét képviselte a Parlamentben, huzamosabb ideig tagja volt az országgyűlés tagjaiból alakult Nemzeti Szövetségnek. Alelnöke volt a képviselőháznak és mint belügyi államtitkár, tagja volt a Gömbös-kormánynak. Ezen a tevékenységei vezettek ahhoz, hogy a nép ellenségének kiáltották ki.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Bodory György elkobzott birtokait tünteti fel a térkép - mutatja Kerekes András. Fotó: Mészáros János
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!