Kultúra

2015.05.12. 16:53

A hazafias tárgyak adták a témát

Hazafias tárgyak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei múzeumok gyűjteményében címmel tartott előadást tegnap Benedek Csaba néprajzos a szolnoki Damjanich János Múzeumban. A kutatót előadásának tárgyáról kérdeztük.

Sz. I.

– Mit jelent a cím, hazafias tárgyak? Például zászlókat?
– Nemzeti szimbólumokkal díszített használati tárgyakat, amik készülhettek kerámiából, textilből, bőrből, fából, fémből, gyakorlatilag minden a mindennapi életben alkalmazott anyagból. Ezeket díszítették faragással, festéssel, szövéssel, esetleg különféle rátétekkel, mindig a tárgy jellegének megfelelő technikával. A legrégebbi ismert ilyen megyei emlékünk egy billog, 1734-ből való, a legújabb pedig szinte napjainkból származik, annak jeleként, hogy ma is élő hagyományról van szó.


– Melyek voltak a rajtuk felbukkanó hazafias ábrázolások?
– Elsősorban a magyar címer különféle változatai, ami lehet koronás, illetve korona nélküli országcímer – az utóbbit nevezik tévesen Kossuth-címernek, holott korona nélküli kiscímer a hivatalos neve –, de felbukkan köztük a Rákosi- és Kádár-címer is. Ezenkívül találkozhatunk rajtuk a korona képével, nemzeti színekkel, vagy huszárábrázolással is.
– Ezek a jelképek általában megbecsültebb tárgyakon jelennek meg?
– Igen, és a hétköznapi tárgyak gyakran elnagyoltabb, kevésbé ügyes kézre való díszítéseivel szemben itt szinte kivétel nélkül jó kezű mesterre vall a tárgyak kivitele. Még stilizált forma esetén is jól felismerhetőek rajtuk a képek, például egyértelműen azonosítható a korona dőlt keresztje, ami egyedülálló Európában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!