Kultúra

2015.05.10. 18:34

Elbúcsúzott Szolnoktól is a Heaven Street Seven

Az idén 20 éves együttes februárban jelentette be, hogy feloszlik. Nemrég tartott búcsúkoncertjükön Szolnoktól is elköszöntek. A fellépés előtt a frontemberrel, Szűcs Krisztiánnal beszélgettünk.

Kovács Kriszta

-Minden bizonnyal nem én vagyok az első, aki megkérdezi, de adja magát a kérdés: miért hagyjátok abba?
-Az elmúlt években azt éreztem, azt éreztük, hogy az a fajta összhang, ami a közös kreativitáshoz szükséges, megszűnőben van és szépen lassan megfogalmazódott bennünk, hogy az a legjobb, ha abbahagyjuk. De szerintem, ha minden szempontból minden tökéletes lenne, akkor sem ártana 20 év után valamiféle szünetet tartani. Nem is tudok olyan zenekart mondani, amelyik 20 éven keresztül leállás nélkül működött volna.

-Szerepet játszott a döntésetekben, hogy mindenkinek van más, saját projektje, ami miatt nem jutott már elég idő a HS7-re?
-Nem hiszem, ez inkább már következmény volt. Ezek az egyéb projektek elég régóta működnek. Nekem például 15 évvel ezelőtt is volt más, akkor kezdődött a Neo-s szál az életemben. Ezért nem gondolom, hogy az egyéb munkáknak köze lenne a feloszlásunkhoz.

-Egymás után adjátok a búcsúkoncerteket. Nincs benned valamilyen nosztalgikus „vége-érzés”, vagy hogy lehet, mégsem kellene abbahagyni?
-Szerintem ez majd az utolsó búcsúkoncertünk után fog lecsapódni, most még nem érezzük ezt. Az eszünkkel nyilván tudjuk, hogy mi történik, de érzelmileg számunkra ilyenformán még nem csapódott le. Vannak megható pillanatok a búcsúkoncerteken, persze, de inkább azt érzem, hogy a zenekar felszabadultabban tud játszani most ezen a búcsúturnén, mint mondjuk az egy évvel ezelőtti koncerteken. Ezért is egyre biztosabb vagyok benne, hogy jó döntést hoztunk.

-Az első cikkben, amit olvastam, azt írták, hogy csak átmenetileg oszlik fel az együttes…
-Ilyet soha nem mondtunk. Azt tudom, hogy valamelyik hírportálon ezt írták, de mi egy szóval nem mondtunk azt, hogy „átmenetileg”. Persze ilyenkor mindenki azzal viccelődik, hogy mikor állunk újra össze, egy év múlva, vagy később, de nem tervezünk ilyet. Viszont olyan fogadalmakat sem teszünk, hogy soha az életben nem lesz már Heaven Street Seven.

-Hogyan, miért kerültél a zenei pályára?
-12 éves koromban, megkaptam édesanyámtól a The Beatles 1962-66 válogatás kazettát. Amikor először meghallgattam, azt hiszem akkor, ha nem is tudatosan, de eldöntöttem, hogy én biztos, hogy ezzel akarok foglalkozni. Gyakorlatilag 20 éves korom óta ezt csinálom, zenélek, ekörül forog nagyjából az életem, és persze a többieké is.  [caption id="" align="alignleft" width="600"] Szolnokon is elbúcsúztak Fotó: verse.hu
[/caption]

-Emlékszel még arra, hogy hol adtátok az első koncertet?
-Pont azon vitatkoztunk, hogy melyik volt az első koncertünk, mert mindenki másra emlékszik (nevet). Azért van több variáció, mert végülis már HS7-nek nevezhetjük azt is, amikor még csak hárman voltunk, Robi, a basszusgitáros, a Kiss Endre, meg én, akkor még nem volt dob. Ezek a koncertek Esztergomban voltak a Sörgödör nevű vendéglátó-ipari egységben. Aztán az első olyan koncert, ami már komplett HS7 volt, az valahol Szekszárd környékén, egy Varsád nevű faluban volt, egy nappaliban. A következő pedig a legendás Pink Paks nevű szórakozóhelyen.

-Van kedvenc számod, amit mindig beleloptál a koncertekbe?
-A kedvenc számom nem a sajátom, hanem A távollét Szécsi Páltól (nevet). Egyébként mindig mások a kedvenceink. Többet is szeretek, de ha ki kell emelni egyet, akkor az a 974.

-Mit fogsz ezután csinálni?
-Nyitok egy kézművesfagylalt-műhelyt (nevet). Zenével foglalkozom továbbra is, azt pontosan még nem tudom, hogy milyen formában. Rengeteg ötletem van, amit meg szeretnék valósítani és ezekhez akarom majd a kereteket hozzárendelni, nem fordítva. Előbb szeretném kitalálni, hogy mi az, amivel elő szeretnék jönni, a többi majd a későbbiekben kialakul. Meg hát ott van a Budapest Bár, a Rájátszás, vagy a csodálatos Szűcsinger duó Szálinger Balázs barátommal - ezek továbbra is működni fognak. Ilyenkor nyilván mindenki arra próbál koncentrálni, hogy mit kezd el, és nem arra, hogy mit fejez be.

Esztergomból indultak

A Heaven Street Seven (röviden: HS7) egy magyar alternatív (indie-gitárpop) zenekar, amely 1995-ben alakult: Szűcs Krisztián és Németh Róbert, valamint Orbán Gyula és Kiss Endre alapította az esztergomi Vitéz János Tanítóképző Főiskolán – olvasható a wikipédián. Első lemezük magánkiadásban jelent meg. 1997-ben az MTV is játszotta Wallflower c. klipjüket. 1998-ban a Budapest Dolls c. lemezen először jelentek meg nem angol nyelvű dalaik. A tagváltások után a zenekart Szűcs Krisztián, Németh Róbert, Orbán Gyula, Takács Zoltán és Ábrahám Zsolt alkotta. Működésük 20. évében, 2015 februárjában arról döntöttek, hogy feloszlanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!