Kultúra

2015.05.22. 12:49

Házaspár munkáját ismeri el az alapítvány

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma ismét döntött a Jászságért Díj, és a vele járó egymillió forint odaítéléséről.

B. Cs.

A testület határozata értelmében az elismerést megosztva a jászkiséri Gubicz András emeritus jászkapitány és felesége, Gubiczné dr. Csejtei Erzsébet számára ítélte oda. életpályájuk elismeréseként. Az alapítvány a díjazottak méltatásában kiemelte, hogy közös hagyományápoló tevékenységük eredménye a Jászkisériek Baráti Egyesülete megalapítása, a helyi Búzavirág Népdalkör létrehozása.



Támogatásukkal valósult meg a budapesti Váci utcában a Gubicz András egykori gépgyára helyét megörökítő emléktábla. Jászkisér várossá válásának fontos állomásai voltak kezdeményezéseik: a Rákóczi-szobor avatása, a redemptiós emlékmű létrehozása, az aradi vértanúk emlékhelyének kialakítása. 2011-ben az 1950-es években Jászkisérre kitelepítetteknek állíttattak emléktáblát. Közreműködnek a francia Rákóczi-hagyományok ápolásában.

Gubicz Andrást 2000-ben Jászkisér felkérte a jászkapitányi feladat ellátására. Tevékenységének elismeréséül Jászkisér 2001-ben díszpolgári címmel tüntette ki. 2002-ben másodszor lett jászkapitány – ezúttal Jászjákóhalma megbízásából.

Gubiczné dr. Csejtei Erzsébetnek – aki több cikluson át volt tagja a helyi képviselő-testületnek – Jászkisér városa 2011-ben díszpolgári címet adományozott.

Értékőrző, -gyarapító tevékenységük messze túlmutat városuk határain. 2001-ben elkészíttették az 1745-ben Mária Terézia által a jászoknak adományozott redemptios zászló másolatát, amit a Jász Múzeum őriz. A Jászságért Díjat 2015. július 18-án, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján adják át Jászalsószentgyörgyön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!