Kultúra

2015.08.13. 13:24

Tiszaföldvár fényeit vitte vászonra

Különleges festmények láthatók a tiszaföldvári Városi Könyvtár falain. Fodor Ilona festőművész (aki az intézmény dolgozója is egyben) saját városáról, Tiszaföldvárról készített tájképeket, de nem nappal, hanem éjszaka.

JZS

– Mindenekelőtt nappal lefotóztam azokat a helyszíneket, melyeket le akartam festeni. Esti fényképezéssel is próbálkoztam, de azok a fotók reménytelenül rosszak lettek. A segítségemre tehát csak a nappal kattintott képek voltak. A földvári kivilágított városháza és környéke, szülőutcám valamint a város előtt található, holdfényben sütkérező halastó különösen megfogott, azokat mindenképpen szerettem volna megörökíteni. Az ötlet egyébként, hogy fessem meg az esti várost, Egyiptomból származik. Az ottani művész barátaimmal találtuk ki, hogy vigye vászonra mindenki saját szülővárosát, lakhelyét, de nem a nappali fényekben ábrázolva, hanem esti kivilágításban. Végül négy festmény készült az esti-éjszakai városról, ezeket állítottuk ki itt, a könyvtárban – meséli Ilona, aki mostanában Egyiptom „szerelmese” lett. Az utóbbi két évben négyszer is kijutott Kairóba, ahol nem csak a várossal és az ott élőkkel ismerkedett, hanem az egyiptomi különböző festészeti technikákkal is.

– Volt szerencsém együtt dolgozni egy ismerős keresztény festővel, aki egyebek között egyházi témájú ikonokat, képeket festett. Amikor kint voltam nála, éppen egy Mária a kis Jézussal témájú ikonon dolgozott. Bársonyra festett, nem vászonra. Én is kipróbáltam, milyen szövetre festeni. Szokatlan az is, hogy Egyiptomban nem fehér, hanem barna papírra festenek, ilyen barna papírt haza is hoztam, nagyon érdekes portrékat lehet rá készíteni – tette hozzá a könyvtáros-festőnő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!