Kultúra

2016.08.23. 15:40

30. Zounok évkönyv: több évszázadot ölel át

Ma jelent meg Csönge Attila, Mákos Judit és Pozsgai Erika szerkesztésében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár évkönyvének, a Zounuknak harmincadik, kerek évfordulós száma.

SZ. I.

Amint az Csönge Attila levéltár-igazgató a kötet bemutatóján elmondta, a megye legrégebbi, megszakítás nélkül folyamatosan megjelenő tudományos fórumának számító sorozatot harminc évvel ezelőtt még dr. Botka János akkori levéltár-igazgató indította útjára. Célja a levéltári munka nagyközönséggel történő megismertetése volt.

Külön értéke a sorozatnak, hogy szerzői gárdája nem csupán a levéltárosok, illetve hivatásos kutatók közül kerül ki, hanem egyben bemutatkozási lehetőséget biztosít a pályakezdő fiatal kutatóknak is. Elismertségét jelzi, hogy idén először Szolnok önkormányzatán, helyi vállalkozókon kívül már megyén kívüli támogató is szerepelt a megjelenését lehetővé tevő szponzorok között. A fegyvertörténettől az 1956-utáni megtorlásokon vagy Jászberény vendégfogadásának históriáján át számtalan érdekes témát bemutató, évszázadokat átölelő tanulmánygyűjtemény bővebb bemutatására hamarosan visszatérünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A bemutató résztvevőinek asztalán az előző kötetek is ott sorakoztak FOTÓ: Fodor Orsolya
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!