Kultúra

2016.08.03. 11:12

Kevés a pocok, de annál több a tetű

JÁSZKUNSÁG Az őrülten meleget követő hirtelen lehűlések és a vele járó zivatarok bizony nyomot hagytak megyénk haszonnövényeiben is.

G. SZ.

A kapás kultúrák nagyon meghálálják a csapadékot, sok helyütt az öntözés egy részét is kiváltotta a bőségesen és több hullámban érkező eső – derült ki a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának növényegészségügyi helyzetképéből.

A hivatal tájékoztatása szerint július második felében még tartott az aratás az őszi búza esetében, ráadásul változó termésátlagokkal – a három tonnától a hét-nyolc tonna/hektáros hozamig. A napraforgó a júliusi csapadéknak köszönhetően sok helyen megerősödött, ráadásul biztató az is, hogy nem igazán találni kórokozókat a táblákban. Kivéve Kunmadaras körzetében, ahol húsz-harminc százalék közötti molyhos poloska fertőzésről érkeztek hírek.

A múlt havi csapadék a kukoricának is jót tett, az állományok megugrottak, erősebb habitusban várják a következő meleg időszakot. Erős viszont a kukoricamoly fertőzés néhány területen, a védekezések elkezdődtek, sőt a kukoricabogár egyedszáma is indokolttá tette a lépéseket. Sokkal nagyobb a baj a paprikával – a növényvédelmi szakemberek tájékoztatása szerint folyamatos a küzdelem a baktériumokkal és a levéltetűvel is.

Montage létre Bloggif

Ami pedig az elmúlt évek során nagy gondot jelentő pockokat illeti, a növények fejlettsége miatt ugyan még nehéz meghatározni a létszámukat, de azt már most látni, hogy a lucernában észlelési szint alatt, a rudeáliákban felette van a lukak száma.

JÁSZKUNSÁG Az őrülten meleget követő hirtelen lehűlések és a vele járó zivatarok bizony nyomot hagytak megyénk haszonnövényeiben is. G. SZ. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!