Kultúra

2016.12.22. 12:50

Sikeres szerepléssel búcsúztak a „pávától”

A várakozásokat felülmúló, remek eredménnyel zárták az MTVA és a Hagyományok Háza Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató versenyét a jászsági táncosok és zenészek.

Banka Csaba

Kategóriagyőzelemnek és különdíjaknak is örülhettünk a döntő végén. A Duna TV közvetítései nyomán a határainkon túl is milliók követhették nyomon a jászsági fiatalok szereplését.

Ismét jászsági győztest ünnepelhettünk a Fölszállott a páva sorozatban. A néptáncossikereket követően idén a jászfényszarui Horváth Áron cimbalomjátéka eredményezett kategóriagyőzelmet, a zsűri döntése értelmében 2016-ban a hangszeres szólisták mezőnyében találták a legjobbnak a fiatalembert.
– Nagyon örülök, hogy idáig eljutottam, nem gondoltam, hogy mindez sikerülhet számomra – nyilatkozta közvetlenül a döntőt követően a műsorsorozat internetes oldalának, ahol nyomban köszönetet is mondott felkészítőinek, Balogh Kálmán és Unger Balázs népzenészeknek.

Megtudhattuk azt is, hogy Áron már a rá váró feladatokra gondol, s mint mondta, a döntőben elnyert pénzjutalmat tanulmányaira fordítja, no meg arra, hogy egy nagyon jó cimbalmot vehessen magának. Nagy lehetőség volt ez a fiatal zenész számára, aki nemcsak rengeteg élményt, de számos barátot is szerzett az elmúlt hónapokban.

A Viganó Alapfokú Művészeti Iskola – Jászság Gyermek Néptáncegyüttesének tagjai azzal a tudattal indultak el a versengésen, hogy az elmúlt években a „jászságos” táncosok nagyon magasra tették a lécet. A felnőttegyüttes korábban megnyerte a pávát, de Balogh Károly, Kaszai Lili és Fundák Kristóf, nem kevésbé Busai Bori és Mahovics Tamás döntőkben mutatott teljesítménye is példát adhatott a művészeti iskola növendékeiből összeállított csoport tagjainak, de a Barkóca Néptáncegyüttes is az élő műsorig jutott korábban a sorozatban. Nem véletlen, hogy óriási öröm volt az számukra, hogy kiváló teljesítménnyel a döntőig meneteltek. Szűcs Gábor, a népi együttes művészeti vezetője elmondta, a televíziós műsorban bemutatott táncaikkal, a Felvidéktől a Jászságon át egészen Erdélyig járták be a Kárpát-medencét.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Jászság Gyermek Néptáncegyüttesének tagjait és művészeti vezetőjét, Szűcs Gábort (mikrofonnal) Berény főterén köszöntötték FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]

A döntőben végül a Legtechnikásabb tánccsoport különdíját nyerték el. A fiatalokat és felkészítőiket (Szűcsné Urbán Mária, Szűcs Gábor, Busai Zsuzsanna és Busai Norbert) a város főterén köszöntötték a hétvégén. A jászberényiek kivetítőn nézhették újra a döntőben bemutatott gyögyfalvi táncokból összeállított koreográfiát. Színpadra léphetett a teljes csoport tanáraikkal együtt, akiket dr. Szabó Tamás polgármester köszöntött, és gratulált számukra a remek eredményhez. Szűcs Gábor művészeti vezető – azon túl, hogy megköszönte a diákok szereplését – elmondta, immár biztos benne, hogy akár száz évig is fennmaradhat a Jászság Népi Együttes, mert ilyen sok fiatal táncostehetség szerepel soraiban.

Különdíj a szólótáncért

A megyei díjazottak listáját tovább bővítette a jászberényi táncos, Makula Zoltán elismerése. A páva döntőjében ugyanis átvehette a Legjobb hazai nemzetiségi produkció különdíját.

A tánctudását nem egyszer megmutató fiatal számára már most nagyon sok felkérés érkezett fellépésekre, így a nagy menetelést követően – a szólótáncos produkció mellett tagja volt a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes csapatának is – egy kis pihenés után ismét megkezdőnek a próbák. A sorozat idején rengeteg barátot szerezhetett magának, ugyanakkor bevallása szerint sokkal magabiztosabbá vált a színpadon.

A tánctudását nem egyszer megmutató fiatal számára már most nagyon sok felkérés érkezett fellépésekre, így a nagy menetelést követően – a szólótáncos produkció mellett tagja volt a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes csapatának is – egy kis pihenés után ismét megkezdőnek a próbák. A sorozat idején rengeteg barátot szerezhetett magának, ugyanakkor bevallása szerint sokkal magabiztosabbá vált a színpadon. A Jászság Gyermek Néptáncegyüttesének tagjait és művészeti vezetőjét, Szűcs Gábort (mikrofonnal) Berény főterén köszöntötték FOTÓ: Banka Csaba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!