Kultúra

2017.04.08. 08:30

Ez már a 19. Szolnoki Utazás Kiállítás és Vásár

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét pénteken a 19. Szolnoki Utazás Kiállítás és Helyi Termékek Vására. A szeles, hűvös idő sem tántorította el az érdeklődőket, már a megnyitó kezdetén sokan nézelődtek a standoknál.

Szarvák Emese

A kiállítást a régi hagyományok bemutatása jegyében a Ceglédi Tánccsoport előadása nyitotta meg, amit Molnár Lajos, a szervező Aba-Novák Kulturális Központ ügyvezető igazgatójának, illetve Takáts László, Cegléd polgármestere köszöntője követett. A megnyitót Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc zárta, aki kiemelte, hogy a város egyre több turisztikai jelentőségű eseménynek ad otthont, melyek évről évre igen sok látogatót vonzanak a városba.

A kiállításon a legkülönbözőbb, olyan turisztikai jelentőségű helyszínek képviseltetik magukat, mint Balatonkenese, Zamárdi, Hajdúszoboszló, Szeged, Makó vagy Poroszló – a teljesség igénye nélkül.
Poroszló képviseletében a Tisza-tavi Ökocentrum standja látványos installációval csalogatta a szemlélődőket. Az ökocentrum munkatársaitól megtudtuk, a térség legnagyobb látványossága az idén ötéves születésnapját ünnepli áprilisban.
– Azért szerettünk volna mindenképpen eljönni a kiállításra, mert Szolnokról és a megyéből is egyre többen érkeznek az ökocentrumba, szerettük volna személyesen is bemutatni, miért jó minket választani.

Bőven találtunk megyei településeket is a kiállításon, nem kevés hívogató látnivalóval és kóstolnivalóval. Kisújszállás például egyik ékkövével, a Kumánia Gyógyfürdővel képviseltette magát, mely létesítmény az ügyvezető Zámbori Péter elmondása szerint Szolnokról, illetve az egész megyéből is egyre több pihenni, gyógyulni, kikapcsolódni vágyót vonz a kisvárosba. A gyógyfürdő vezetőjétől megtudtuk, a komplexum ötéves az idén, április végén nagyszabású eseménnyel ünnepli születésnapját.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Zagyvarékas standjánál bemutatót is tartottak Fotó: Mészáros János
[/caption]

A kiállító települések legtöbbje látnivalóin kívül helyi termékekkel is készült, melyeket akár meg is lehetett kóstolni. Zagyvarékas asztalánál egy kis ínyencséget is találtunk: kosárban házi pogácsa várta a betérőket, amely  valóban az igazi, nagymama sütötte régi ízeket idézte. Az asztal mellett pedig egy zagyvarékasi hölgy éppen rongyszőnyeget szőtt, mely – mint megtudtuk – kedves szabadidős elfoglaltsága. Ha éppen nem családjával, 13 dédunokájával tölti az időt, szívesen kézimunkázik.

Jászladány már javában készül a világtalálkozóra

Jászladány standján természetesen a közelgő XXIII. Jász Világtalálkozó volt a központi téma. Emellett megkóstolhatták a látogatók a helyi készítésű finomságokat is, az asztalon kolbász és szalonna hívogatta az ott elhaladókat, amiről megtudtuk, hogy Bertalan László „művei”.

A kétnapos kiállítást változatos programok kísérik, így ha valaki már minden település látnivalóiról begyűjtötte az információkat, bőven válogathat a különböző egyéb lehetőségek közül. Aki tegnap lemaradt, ma is bepótolhat mindent, lesz énekes, néptáncos műsor, sportbemutató, városnéző túra, este pedig zárásképp szír táncest. És persze továbbra is megekinthetők a kiállító települések standjai.

A kétnapos kiállítást változatos programok kísérik, így ha valaki már minden település látnivalóiról begyűjtötte az információkat, bőven válogathat a különböző egyéb lehetőségek közül. Aki tegnap lemaradt, ma is bepótolhat mindent, lesz énekes, néptáncos műsor, sportbemutató, városnéző túra, este pedig zárásképp szír táncest. És persze továbbra is megekinthetők a kiállító települések standjai. Zagyvarékas standjánál bemutatót is tartottak Fotó: Mészáros János Képünkön: az egyik vendégtelepülés, Cegléd táncosai léptek fel a megnyitón. Fotó: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!