Kultúra

2017.04.02. 12:28

Magyar Örökség díjas a Szolnoki Művésztelep

Magyar Örökség Díjat kapott a 115 éves Szolnoki Művésztelep, az elismerést múlt szombaton vette át Budapesten Verebes György és Pogány Gábor Benő a Magyar Tudományos Akadémián dr. Hámori József professzortól, Szolnok díszpolgárától.

Mészáros Géza | <i>A művésztelep fejlesztési látványtervei</i>


Az ünnepségen a művésztelep alkotói közül többen is részt vettek.
Szolnokon a Zagyva folyó partján, a régi vár helyén, egy hatalmas park mélyén megbúvó két épület 6-6 műtermében háborúk, forradalmak, rendszerváltások, felújítások és újjáépítések sodrában 115 év óta folyamatos alkotómunka folyik.

Pogány Gábor Benő szobrászművész szervezésében és elnökletével a 2002-ben újraalakult Szolnoki Művészeti Egyesület a telep művészeti vezetőjével, Verebes György festőművésszel és a kolóniát fenntartó városvezetéssel egyet­értésben visszatértek a műtermek alapításakor bevált, be­utalásos rendszerű működtetéséhez.

Azóta fiatal művészek, többször külföldi meghívottak is hosszabb-rövidebb időre váltják egymást. Egyéni kiállításokkal, évi rendszerességgel megrendezett országos tárlatokkal, nyitott műtermekkel, a város terein rendezett bemutatókkal, oktató tevékenységgel ismét a régió központi kulturális helyszínévé emelték a művésztelepet. Tevékenységük minőségével a szolnoki kolónia ismét hazai képzőművészetünk látóterébe került.

A Magyar Örökség Díj nem csak a Szolnoki Művésztelep 115 esztendejének folyamatos művészi munkáját ismeri el, de a folytatásban rejlő, nélkülözhetetlen bizalmat is jelzi – hangzott el a méltatásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!