Kultúra

2017.06.05. 11:30

A határ a település mellett húzódott volna

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a trianoni békeszerződés 97. évfordulójára emlékeztek vasárnap délután. A béke téri első világháborús emlékműnél történészek előadását követően helyezték el az emlékezés koszorúit és virágait.

Ujvári László

 

Hagyományos régi hangszer, a tárogató dallamára gyülekeztek a helyiek. A himnusz után ünnepi köszöntő és szavalás következett. Ismertették a trianoni események részleteit, hatásait és utóéletét.



Kovácsné Dr. Szigeti Klára múzeumigazgató a békediktátum tiszafüredi vonatkozásairól szólt. Előadásából kiderült, hogy az első forgatókönyv szerint a román-magyar határ a Tiszánál húzódott volna.

 

- Ez nekünk, helyiek számára azt jelenti, hogy a határ Tiszafüred és Poroszló között lett volna meghúzva, ezáltal Tiszafüred és térsége ma Romániához tartozna - fogalmazott.

 

Ezt a változatot később felülírták, az új határvonal a maival megegyezően lett megállapítva.

 


Az ünnepségen Balogh Dorina tiszafüredi népdalénekes előadásában korabeli és a témához szorosan kapcsolódó dallamok csendültek fel, majd elhelyezték a megemlékezés koszorúit.


Az esemény végén Nagy Csaba tárogatóművész közreműködésével csendült fel az ismert nóta: 

„Ott, ahol zúg az a négy folyó…”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!