Kultúra

2017.06.24. 19:30

Bejárták egész Európát, némi túlzással a fél világot

A régió négy településén oktatják a hagyományőrzés népszerű formáját, több mint háromszáz gyerek tanulja itt a néptánc csínját-bínját. A Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola most zárta első tanévét.

Ujvári László

A tisza-tavi régióban nagy hagyománya van a néptáncoktatásnak, a korábbi évtizedekben országos hírű néptáncműhely működött a térség városaiban. Voltak kifejezetten jó és eredményes korosztályok, bejárták egész Európát, némi túlzással a fél világot. Az elmúlt két évben azonban új alapokra kellett helyezni a nagy múltú tevékenységet.

- Az iskola 2016 szeptemberében indult, első tanévünket most zártuk. A régió négy településén zajlik a néptáncoktatás: Tiszafüreden, Abádszalókon, Tomajmonostorán és Kunhegyesen. Mindenhol támogatnak, segítenek minket, ami megkönnyíti a munkát - vázolta a kezdeteket Árvai Zsigmond igazgató.
- A tanévet 347 tanulóval kezdtük, ilyenkor alapvető, hogy van egy kis lemorzsolódás, de jöttek újak is. Jelenleg 335 diákot oktatunk a négy településen - ismertette a számokat. Az év rendben lezajlott, majd a gyerekek évzáró gálaműsorokon mutatták be, mit is tanultak - fűzte hozzá.
Meglátásuk szerint a műsorok jól sikerültek, május végén Tiszafüreden körülbelül félezren voltak kíváncsiak az évzáró fellépésre.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Beküldött fotók
[/caption]

Minden néptáncegyüttesnek és iskolának kardinális kérdés a ruhatár, tehát a viseletek megléte, vagy éppen hiánya. Az előző iskola ruhái helyett újak kellettek, a munkát szinte a nulláról kezdték.
- Önerőből, támogatók és önkormányzatok segítségével tudtuk elkezdeni a szükséges viseletek beszerzését. Úgy gondolom, szép eredmény, hogy egy év alatt eljutottunk oda, hogy a gálaműsoron színpadra lépő gyerekeket egytől-egyig mi öltöztettünk fel - fogalmazott.
Hosszú évek és sok millió forint kérdése, mikor lesz teljes a ruhatár, de jó úton haladnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!