Kultúra

2017.06.12. 17:00

Nem csak előadásokkal emlékeznek a reformációra

Előadásokkal emlékeznek a reformáció ismert magyar és külföldi alakjairól a Kunhegyesi Református Egyházközségben. Tablókat készítenek, melyeket a templomban helyeznek ki, továbbá kunhímzéssel készül az új egyházi terítőgarnitúra.

Ujvári László


Huszár Gál, ­Károli Gáspár, Szenczi Molnár Albert, Sztárai Mihály – ők a magyarországi reformáció kiemelkedő alakjai. Életük főbb állomásait feltüntető tablók sorakoznak az ­„Alföld Katedrálisa”, a kunhegyesi református templom falán. Nem véletlenül kerültek oda: idén ünnepeljük a re­formáció 500., a Magyar Református Egyház megalakulásának 450. évfor­dulóját. Kunhegyesen tizenkét re­formátor, nyolc magyar és négy kül­földi életét mutatják be.


– Az előadásokat gyülekezeti tagok tartják, és minden ilyen alkalom után egy ­tablót helyezünk ki a református templomban – mondta ­lapunknak Nagy Kálmán református lelkész. – Ezeket mindig vasárnap délelőtt tartjuk, a sorozat – a tervek szerint – október 31-ig, a reformáció évfordulójáig fog tartani – tekintett előre, ­miközben a templomban eddig kihe­lyezett hat képet mutatta.



Bár a reformáció emlékéve határozza meg az idei gyülekezeti munkát, egyéb programokon is részt vesznek, vagy éppen szervezik azokat. A közelmúltban Kisújszálláson tartottak az egyházmegyei énekkar-találkozó, ahol mindkét hegyesi énekkar bemutatkozott.
– Nem sokkal a találkozó után egész napos gyülekezeti rendezvényt, egyfajta családi napot tartottunk a Siloám Központban. Az idei volt a harmadik ilyen alkalom, körülbelül hétszáz ember látogatott el – ismertette Nagy Kálmán.

Az eseményre határon túli és hazai testvérgyülekezetek is érkeztek.
Megtudtuk azt is, hogy október 31-ig készül el az új egyházi terítőgarnitúra.
Igyekeztek az eredetihez hasonló alapanyagot beszerezni, az anyagiak előteremtése érdekében adakozást hirdettek.
Az új terítők egyediek lesznek, és természetesen kunhímzéssel készülnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!