Tiszafüred

2017.07.30. 15:30

Kiélezett versenyt hozott a Tisza-tavi Vágta

Idén is megrendezték a Tisza-tavi Vágtát, a Nemzeti Vágta tiszafüredi előfutamát. A felnőttek között tizenhárom ló és lovasa feszült egymásnak.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Július 29-én reggel már a tiszteletköröket rótták a lovasok. A térség lovas hagyományira hívta fel a figyelmet Kovács Sándor, a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.

- Ebben a földben a lovas hagyományok évszázadok óta benne vannak, és évszázadokig benne is lesznek. Kötelességünk ezeknek a tradícióknak a megőrzése és továbbadása - fogalmazott.

A hagyományok megőrzése feladatunk
Fotós: Ujvári László

- Ezer szállal kötődve ezekhez a hagyományokhoz nemcsak jelen, hanem múltbeli kötelezettségünk is, hogy otthont adjunk egy ilyen rangos eseménynek. Büszkék vagyunk arra, hogy idén is elnyertük az előfutam rendezési jogát – mondta Ujvári Imre polgármester,

felidézve az egykor országos és világhírű tiszafüredi nyeregkészítést.

Délelőtt a fogathajtó verseny résztvevőiért szoríthatott a több száz kilátogató,majd déltől rajthoz álltak a vágta versenyzői is. Először a gyerek, majd felnőtt korosztály előfutamai zajlottak. Láthatott a nagyérdemű sima rajt-cél győzelmet és a végletekig kiélezett párbajokat is.

Délután rekkenő hőségben folytatódott a verseny, lovas íjász bemutató színesítette a programot, késő délután a döntő következett. Bár a nap végén az előzetesen is esélyesnek számító Csetény lovasa örülhetett, Tiszafüred versenyzője is ott lesz a Hősök terén.

- Bárkivel szívesen összefutottam volna az előfutamok során, kivéve Csetényt, 2015-ben, a vágta nagydöntőjében ezüstérmes volt, tudtam mire képes. Ehhez képest az első futamban összesorsoltak vele, és bár sikerült a végén felszaladni rá, a második helyen végeztünk - fogalmazott a tiszafüredi Gyöngy Tamás.

- Szerénység nélkül mondhatom, ha nem vele sorsolnak össze, akkor bejutunk a döntőbe, de ahhoz szerencse is kell. A felkészülés egyébként jól sikerült, az elvárt szintet tudtuk teljesíteni, ami most benne volt a lóban azt ki is hoztuk – fűzte hozzá.

Tiszafüred lovasa rendezői zöldkártyával kapott kvótát a budapesti fináléra.

Mint Gyöngy Tamás említette, egyik tanítványa, Farkas Dorka harmadik helyen végzett futamában, a Kishuszár Vágtán. A tiszafüredi versenyző egy nyakhosszal maradt le a második helyről.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!