JÁSZBERÉNY

2017.08.11. 09:32

A falurombolás jelképévé vált elárasztott községről forgattak filmet

Bözödújfalu elárasztásáról, az egykor ott élők visszaemlékezéseiből készült dokumentumfilmet vetítették le szerda délután a Jász Múzeumban. Közel egy évtizeddel ezelőtt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának végzős hallgatói – köztük a jászberényi születésű Suba Martina -, diplomamunkaként forgattak filmet a falu pusztulásáról, az egykor ott élő idős emberek visszaemlékezéseiből.

Emberi sorsokat örökítettek meg a fiatal filmesek. Képünkön Suba Martina

Fotó: Banka Csaba

A nyolcvanas évek Romániájában, Nicolae Ceausescu rendszerében számos módon próbálták átformálni Erdély etnikai térképét.

Emberi sorsokat örökítettek meg a fiatal filmesek. Képünkön Suba Martina
Fotós: Banka Csaba

A hagyományosan soknemzetiségű vidék falvainak átalakításában jelképpé vált Bözödújfalu története. A község teljes egészben víz alá került miután a településen keresztülfolyó Küsmöd – patak szabályozásra hivatkozva egy gátat építettek 1988-ban.

A falu lakóit kitelepítették. A fiatal filmesek érzelemgazdag dokumentumfilmjében a falubeliek kálváriáját ismerhetjük meg. Az elmúlt években számos fesztiválon nyert díjakat az alkotás.

Barabás Eszter rendező filmjének elkészítésében Suba Martina operatőrként közreműködött.

Banka Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!