JÁSZBERÉNY

2017.08.11. 09:32

A falurombolás jelképévé vált elárasztott községről forgattak filmet

Bözödújfalu elárasztásáról, az egykor ott élők visszaemlékezéseiből készült dokumentumfilmet vetítették le szerda délután a Jász Múzeumban. Közel egy évtizeddel ezelőtt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának végzős hallgatói – köztük a jászberényi születésű Suba Martina -, diplomamunkaként forgattak filmet a falu pusztulásáról, az egykor ott élő idős emberek visszaemlékezéseiből.

Emberi sorsokat örökítettek meg a fiatal filmesek. Képünkön Suba Martina

Fotó: Banka Csaba

A nyolcvanas évek Romániájában, Nicolae Ceausescu rendszerében számos módon próbálták átformálni Erdély etnikai térképét.

Emberi sorsokat örökítettek meg a fiatal filmesek. Képünkön Suba Martina
Fotós: Banka Csaba

A hagyományosan soknemzetiségű vidék falvainak átalakításában jelképpé vált Bözödújfalu története. A község teljes egészben víz alá került miután a településen keresztülfolyó Küsmöd – patak szabályozásra hivatkozva egy gátat építettek 1988-ban.

A falu lakóit kitelepítették. A fiatal filmesek érzelemgazdag dokumentumfilmjében a falubeliek kálváriáját ismerhetjük meg. Az elmúlt években számos fesztiválon nyert díjakat az alkotás.

Barabás Eszter rendező filmjének elkészítésében Suba Martina operatőrként közreműködött.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!