ABONY

2017.08.10. 17:25

Különleges sorsú abonyi kúria: még nem tudják, hogyan hasznosítsák

Van-e még remény az ­abonyi kúriák felújítására, hasznosítására? Milyen események, megmaradt értékek példázzák, érdemes foglalkozni ezekkel a feledésbe merült épületekkel? Ezekre kerestük a választ kastélypincétől a „padlásig”.

– Egykor lőtérként használták a Nagy-Vigyázó-kastély eldugott zugait – mutatja Markó Ferenc helytörténeti kutató

Fotó: Hartai Gergely

– A Nagy-Vigyázó kastély hosszú ideig a Mechanikai Művek abonyi gyáregységének adott otthont… – ­kezdte a Tószegi úti épület titokzatos pincéjében mondandóját Markó Ferenc, aki régóta lelkes kutatója az abonyi helytörténetnek.

– Gyártottak a kúriában olajkályhákat, telefonokat és telefonalkatrészeket is, fölöttünk pedig – nézett fel a mennyezetre – irodák és egy ebédlő foglalt helyet.

Nemcsak gyárként működött ekkoriban a romos épület.

– Az üzem egy kisebb lőteret üzemeltetett a pincerendszerben a dolgozók részére, amely a polgárvédelmi oktatás céljait szolgálta –mondta el vezetőm, majd egy lőelméleti táblát porolt le, mely a pontos lőirányzékról tájékoztatott.

– Egykor lőtérként használták a Nagy-Vigyázó-kastély eldugott zugait – mutatja Markó Ferenc helytörténeti kutató
Fotós: Hartai Gergely

Ferenc azt is elárulta, jelenleg magántulajdonban van a birtok, egy ipari létesítmény részét képezi a terület. Évekkel ezelőtt pedig egy 36 holdas erdő ölelte a kastélyt, mely Közép-Európa szerte híres növényzettel rendelkezett.

– A gyönyörű fákból mostanra csak nagyon kevés található meg – sandított egy még élő tölgyfára.

– Akkoriban, amikor gépállomásként használták a birtokot, kivágták a ritka fákat és szétosztották azokat a környékbeli lakóknak tüzelő gyanánt – ­tette hozzá.

Nem volt azonban mindig békés a romos kúria.

– A Tanácsköztársaság bukásakor kínzások történtek az épület falai között.

– Az áldozatokról pedig a mai napig semmilyen információnk nincs, mivel semmiféle nyilvántartás nem említi őket. Nyomtalanul eltűntek… – avatott be a helytörténeti szakember.

A nemesi lakóépülettől nem messze találjuk a Kis-Vigyázó kúriát is, melyet egy ideig lakóházként használtak, de létesült benne a helyi múzeum által működtetett galéria is. Ma csak a lakatlan épület kontúrjai emlékeztetnek a nemesi pompára.

Ám tervben van-e a különleges birtok rendbetétele?

– Az abonyi Vigyázó-kastély tekintetében korábban az önkormányzat ingyenes használati joggal rendelkezett, azonban használati jogáról lemondott és azóta az ingatlan nincs hasznosítva – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amely az ingatlan felügyeletéről, a szükséges állagmegőrző munkák elvégzéséről gondnokolási szerződés útján folyamatosan gondoskodik.

A hosszú távú kihasználás és felújítás azonban feltehetően jó ideig várat még magára.

– A kastély szerepel a nemzeti vagyonról szóló törvény 2. számú mellékletében, ezért az ingatlan állami vagyoni körben tartandó, értékesítésére nincs mód.

– Társaságunk folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogy a kastélyt megfelelő funkcióval töltse meg és ennek megfelelően a felújítása is megtörténhessen, azonban végleges hasznosítási koncepció még nem készült – tudtuk meg.

Markó Ferenc a strandfürdő területén álló Sívó-kúriát mutatja
Fotós: Hartai Gergely

Táborozók látogatják egy részüket

Akadnak azonban olyan egykori nemesi kúriák, melyeket ma is aktívan használnak, így például a Sívó-kúria, mely ma a strandfürdő területén található. A használhatatlanná vált udvarházak egy részét pedig nyaranta, honismereti táborok keretein belül fiatal érdeklődők látogatják, így ismerkedve az abonyi értékekkel.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!