posztumusz

2017.12.18. 22:36

Halála után 75 évvel kapta meg az egyik legfontosabb kitüntetést

Idén Stefan Zweig osztrák írónak ítélték Brazília külföldieket díjazó legnagyobb elismerését.

A Ordem Nacional do Cruzeiro do Sul (Déli kereszt nemzeti érdemrend) nevű elismerést Irene Giner-Reichl Ausztria brazíliai nagykövete vehette át Aloysio Nunes brazil külügyminisztertől – közölte hétfőn a Casa Stefan Zweig múzeum.

Egy magas rangú bizottság dönt arról, ki kaphatja az elismerést, amellyel az idők folyamán királyokat, miniszterelnököket és politikusokat tüntettek ki. A díjazottak között van II. Erzsébet brit királynő, Dwight D. Eisenhower amerikai elnök és Che Guevara is.

Stefan Zweig a nácik elől menekült Brazíliába, ahol egyebek között világhírűvé vált művét, a Sakknovellát írta. Feleségével Rio de Janeiro közelében, Petrópolisban élt.

A házaspár hegyoldalon álló egykori házát 2012-ben kicsiny múzeummá alakították és emléket állítottak benne az író száműzetésének. A múzeum „fő célja, hogy a fiatal generációk előtt is ismertté tegye az osztrák író humanista és pacifista eszméit, életművét és életét” – fogalmazott Kristina Michahelles, a Casa Zweig vezetője.

Stefan Zweig és felesége 1942. február 23-án fájdalomcsillapítókkal öngyilkosságot követett el régi életük elvesztése és a náci hadsereg világszintű előretörése miatt.

Zweig az 1920-as évek óta az egyik legnépszerűbb német nyelvű íróvá vált. Az áttörést Ámok című novelláskötete hozta meg számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!