gyűjtemény

2017.12.12. 20:28

Most ön is megnézheti Gabriel García Márquez kéziratait

A világhírű író számtalan személyes feljegyzésével együtt.

Mintegy 27 500, Gabriel García Márquez kolumbiai író archívumából származó iratot – kéziratokat, jegyzetfüzeteket, leveleket és fényképeket -, azaz a rendelkezésére álló dokumentumok mintegy felét ingyen elérhetővé tette az interneten a Texasi Egyetem.

A Harry Ransom Központ, az egyetem irodalmi dokumentációs központja 2,2 millió dollárért (jelenlegi árfolyamon közel 587 millió forintért) vásárolta meg az archívumot 2014 novemberében, néhány hónappal az 1982-ben Nobel-díjjal kitüntetett író halála után.

A központ honlapján elérhető archívumban angol és spanyol nyelvű keresőprogrammal lehet térítésmentesen kutatni a dokumentumok között.

A netre felkerült iratok között van a Száz év magány szerzője tíz könyvének kézirata, valamint egy 32 oldalas szöveg, amely önéletírása második kötete lett volna, de soha nem jelent meg.

„Anyám, a fivérem és magam is mindig azt szerettük volna, hogy apám archívuma a lehető legnépesebb közönséghez jusson el”

- olvasható az író fiának, Rodrigo Garcíának kedden közzétett közleményében.

„Ezek a dokumentumok García Márquez több mint fél évszázados energiájáról és fegyelmezettségéről tanúskodnak, és közeli bepillantást engednek az életművébe, rálátást családjára, barátaira és a politikára”

- mondta Jullianne Ballou, a Harry Ransom Központ projektvezetője.

A digitalizálás a Könyvtári és Információs Források Tanácsa (CLIR) nevű független amerikai szervezet adományából valósult meg, és másfél évig tartott.

Az austini székhelyű egyetem szóvivője elmondta, hogy egyelőre nem tervezik a sokak által a legnagyobb latin-amerikai írónak tartott García Márquez archívuma másik felének digitalizálását.

A 2014-ben megvásárolt hagyaték mellett – amelyben egyebek mellett öt számítógép és két írógép is található -, az egyetem más forrásokból is beszerzett Gabriel García Márquezhez (1927-2014) köthető dokumentumokat.

A pályáját újságíróként kezdő García Márquez életműve egyelőre még szerzői jogi védelem alatt áll.

Borítókép: MTI/EPA/Mario Guzmán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!