Képzőművészet

2021.01.06. 11:44

Vermeer-kiállítás nyílik tavasszal Drezdában

Jan Vermeer van Delft (1632–1675) egy közelmúltban restaurált festménye lesz a németalföldi mester Drezdában tavasszal megrendezésre kerülő kiállításának középpontjában – számolt be róla a The Art Newspaper online kiadása.

Forrás: Shutterstock

A Nyitott ablaknál levelet olvasó lány (1657) című festmény 1742 óta szerepel a drezdai városi múzeum gyűjteményében, de csak 1979-ben fedezték fel, hogy a képen egy rejtőzködő alak is megbújik: a festmény hátterében, a falon egy Cupidót ábrázoló kép is van. A festékréteg alatt megbújó alakot egy 2017-ben kezdődött restaurálás tárta fel.

A drezdai Gemäldegalerie főrestaurátora, Uta Neidhart korábban szakmai pályafutása csúcsaként számolt be arról, hogy restauráláskor sikerült láthatóvá tenni a mindeddig rejtett alakot. Kiderült, hogy a Cupidót jóval a művész halála után lefestették.

Vermeer néhány évvel később, az 1670-es években született képén is megjelent ez a Cupido, köztük a londoni National Galleryben őrzött, Virginál mellett álló hölgy című (1673) festményén. A szakértők szerint a cupidós kép valószínűleg Vermeeré lehetett, ezért festette rá több alkotására.

A drezdai Gemäldegalerie Alte Meister március 19-én megnyíló és június 27-ig látogatható kiállításán a közönség megnézheti majd Vermeer Levelet olvasó nő kékben (1663) című festményét, amely az amszterdami Rijksmuseum tulajdona, továbbá a Londonból érkező, Virginál mellett álló hölgyet is. A mester tíz képe mellett más németalföldi festők több mint 40 alkotása is szerepel majd a tárlaton.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!