Lakberendezés

2010.11.14. 14:41

Újrakezdés életvitelszerűen

Családba nem üt a mennykő

BAMA

Csevegés a kedélyes famíliával, akik sportot űznek az újrakezdésből. Panelből kúriába, nagyvárosból zsákfaluba… Szerintük nincs akadály, míg működik az „ágytrécs”!
A „beszéljük meg alvás előtt” vény nélküli gyógymód, mely számtalan krónikus bajon átsegít, főleg 25 évnyi házasság után. Nyomában eltávoznak a méreganyagok és kisimulnak a ráncok. A jótékony ágytrécs bevált vendéglátóim, a köztiszteletnek örvendő veszprémi Varga család közös évtizedeiben és nagy sorsváltásaiban is, akikkel óvárosi antikvitás üzletükben találkoztam.

Az 1750-es évekbeli védett épület volt már híres bálház is, de Varga Zoltánék egy kínai kereskedéstől szabadították meg a patinás helyiséget. Azóta szebbnél szebb, főként Balaton-felvidéki és sváb módosparaszt-bútorok, antik és kortárs festmények, szőnyeg, üveg- és porcelántárgyak foglalták el helyüket az eredeti bolthajtások alatt.

– A sok különlegességet nemcsak begyűjteni, de elengedni is meg kellett tanulnunk – emlékszik a kezdetekre Zoltán, aki építészmérnökből lett bútorrestaurátor és műgyűjtő. Elismert szakemberként a régi épületek felújítására és belsőépítészetére specializálódott, amikor – a döntést egy viharos ágytrécs alatt meghozva – beállt egy műbútorasztalos mellé tanulónak. Gyermekkori álmait követve a saját restaurátorműhely beindításával egy időben megindult az avítt darabok gyűjtögetése, s mikor már mozdulni sem lehetett kis panellakásukban, a bútorok „mozogni” kezdtek. A régieket eladták, az újak meg csak gyűltek, s egy idő után Zoltánék a számtalan „népi kütyüvel” új lakóhely után néztek.

A cikk folytatása további képekkel a Lakáskultúra Online oldalán olvasható>>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!