Lemezkritika

2006.12.01. 09:16

Robbie Williams: Rudebox

Robbie Williams nem is lenne önmaga, ha nem lepné meg legújabb lemezén (Rudebox) egy zenei váltással rajongóit. Márpedig az angol „fenegyerek” ezt tette: a CD-n szereplő számok többsége keményen techno, elektro, rap, szintipop hangvételű, amelyen átérződik a nyolcvanas évek diszkója is retróban.

Baranyi György

Persze Robbie előző albumán, az Intensiv Care-en is el-elkalandozott ilyen irányokba, ám ezen az új CD-n már teljes töménységben kapjuk tőle az efféle muzsikát. Kemény, ütemes, dögös számok ezek, jól táncolhatóak, biztos, hogy sikeresek lesznek a koncerteken és a diszkókban. Itt még a lassúbb számok is keményebben szólnak (Burslem Normals, Summertime). Sőt újdonságként, Robbie-tól megelepően, egy countrys hangulatú dal (Viva Life On Mars) is szerepel a CD-n!

Viszont ez a zenei váltás jót tett Robbie-nak, hiszen a lemez maga azért nagyon hangulatos, élvezetes, még ha időnként vannak olyan pillanatok is, mikor úgy érewzzük: egy kicsit sokat markolt, de keveset fogott. Ahogy maga is mondta, végre olyanra készíthetett egy lemezt, amilyenre akarta. Vendégekből sem szenved hiányt az album. Itt van mindjárt a Pet Shop Boys duója, akik Robbiet a She''s Madonna című (ebben a híres énekesnőt iseníti Robbie) számban kísérik, illetve szintén közreműködnek a We''re The Pet Shop Boys című feldolgozásban (amely tulajdonképpen egy amcsi csapat számának Pet Shop Boys-féle feldolgozásának feldolgozása. Ugye, érthető...?).

Aztán ugyancsak szerepel több számban a britek új üdvöskéje, Lily Allen (neki szintén nemrég jelent meg nagy sikerű bemutatkozó albuma). A feldolgozások sorát gyarapítja egy Manu Chao-szám, a Bongo Bong is, amely az album egyik legerősebb dala is egyben, a végén jópofa francia nyelvű hülyéskedéssel, Lily Allen részvételével. A kellemes hangulatú Louise pedig a Human League egyik felvételének átértelmezése. Emellett igen érdekesek a The 80''s, majd az utána jövő The 90''s című nóták. Ezekben ugyanis Robbie saját életéről szól, mindazon eseményekről, amelyek vele a nyolcvanas, illetve a kilencvenes években megtörténtek.

Mit mondjunk? Van miből merítenie... Összességében kijelenthető, hogy Robbie Williamstől egy meglepő, de kellemes élményeket nyújtó CD-t tehetünk be a lejátszókba. Persze Robbie már van annyira profi, és már elért oly sok mindent, hogy nyugodtan kalandozhatott ezen műfajok irányába is. A siker úgysem marad el. Csak a kritikák mulandóak. (Robbie Williams: Rudebox. Kiadó: EMI)

Számlista: 1. Rudebox 2. Viva Life On Mars 3. Lovelight Listen 4. Bongo Bong And Je Ne T''aime Plus 5. She''s Madonna 6. Keep On 7. Good Doctor 8. The Actor 9. Never Touch That Switch 10. Louise 11. We''re The Pet Shop Boys 12. Burslem Normals 13. Kiss Me 14. The 80''s 15. The 90''s 16. Summertime 17. Dickhead (rejtett szám)

Ezek is érdekelhetik