Lemezkritika

2007.02.23. 08:38

Filmzene: The Queen (A királynő)

Máris tarolt A királynő (The Queen) című film a mozikban és a díjkiosztókon, és esélyes az Oscar-díjra is.

Baranyi György

A II. Erzsébet angol uralkodót alakító főszereplő, Helen Mirren a legjobb színésznői díjat vehette át nemrég a Golden Globe-díjátadón, és bizony nem érdemtelenül, hiszen nagyon hitelesen alakítja Erzsébetet. Maga a film a Diana hercegnő halála utáni, a királyi családot és az angol közvéleményt is megrendítő hetekről szól.

Arról, hogy miként változik meg a királyi udvar elítélő, szinte közömbös hozzállása (a negatív véleményt jórészt a királynő férje, Fülöp herceg képviseli) a szívek hercegnőjéhez (ahogy Dianát nevezték), az egykori walesi hercegnőhöz. Az akkor megválasztott új miniszterelnök, Tony Blair és a királynő közti kapcsolat is nagy teret kap természetesen a mozifilmben.

Ehhez illően a film zenéje javarészt funkcionális muzsika. Azaz a cselekmény fordulatait követi, hangulati aláfestő, inkább kissé a háttérben marad. Mégis tökéletesen kiegészítik egymást. A zenét Alexandre Desplat szerezte, egyben ő a producer is, és ő vezényli a Londoni Szimfonikusokat, amely a megírt művet adja elő érzelemgazdagon.

A zene java része borúsabb, csendesebb, csak néha élénkül meg, főleg a People’s Princess két tétele alatt (ez nem véletlen, hiszen a nagyon népszerű Dianát az emberek hercegnőjének is hívták). Érdekesség, hogy az igazi gyászszertartásról is felhangzik egy ott felvett kórusmű Lynne Dawson és a BBC Singers előadásában. Ez pedig nem más, mint a drámai hatású Libera Me, Verdi Requiemjéből. (Filmzene: The Queen. Kiadó: Warner) 

Számlista: 1. The Queen 2. Hills Of Scotland 3. People’s Princess I 4. A New Prime Minister 5. H.R.H. 6. The Stag 7. Mourning 8. Elizabeth & Tony 9. River Of Sorrow 10. The Flowers Of Buckhingham 11. The Queen Drives 12. Night In Balmoral 13. Tony & Elizabeth 14. People’s Princess II 15. Queen Of Hearts 16. Libera Me

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!