Lemezkritika

2007.06.08. 15:51

Harap: Ameddig pörög

Egy új magyar csapat jelentkezett bemutatkozóalbumával. Hangulatos gitárzene, eredeti szövegekkel.

Baranyi

A Harap egy fiatal csapat, amely már többször igazolta tehetségét különféle megméretéseken, zenei megmozdulásokon. A legnagyobb elismerés eddig a Civil Rádió tehetségjkutatóján érte őket, amikor is megszerezték az első helyet, és egyben nagylemez-előszerződéshez is jutottak. Ez utóbbi mostanság öltött testet, hiszen megjelent a Harap mindenképpen figyelemre méltó bemutatkozó albuma. Az együttes vezetője, dalszerzője, szövegírója Arany Zsolt énekes–gitáros, akinek a hangja engem erősen emlékeztet időnként Sípos F. Tamás (ex-Exotic) hangjához, amivel persze semmi gond nincs. Már csak azért sem, mert a szövegeik is legalább annyira jópofák, játékosak, mint az Exoticé voltak annak idején.

A Harap egyfajta, gitárokra épülő zenét játszik. Ők maguk ezt a rockzenét úgy határozzák meg, mint amelynek a stílusa valahol a populáris és az underground határán húzódik (és ez akkor is igaz, ha olyan akusztikus színezetű számok is megtalálhatók a lemezen, mint A világ vége című dal). Ehhez még hozzáteszik: igyekeznek összefoglalni az őket érő zenei hatásokat, és nem másolni senkit. Amit, és ezt már én teszem hozzá, nem könnyű megvalósítani, hiszen olyan sokféle a világ zenei színtere. Ám a Harapon mégiscsak tetten érhető az eredetiség, legalábbis a hazai palettán. Bemutatkozó anyaguk olyan produkció, amit érdemes újra és újra is meghallgatni, mert mindig fog még újat nyújtani. (Harap: Ameddig pörög. Kiadó: Universal Music)

Számlista:
1. Heló
2. Ameddig pörög
3. Szék-blues
4. Dobta a csaj
5. Nem túl jó
6. Kuúl
7. A világ vége
8. Műbalhé
9. Ha nem lenne
10. Dalkoholista
11. Kicsi
12. Fogtam a holmimat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!