Lemezkritika

2007.06.28. 11:13

Whitesnake: 1987 — 20th Anniversary Collectors Edition

A legendás angol rockcsapat legnagyobb sikeralbuma, mellyel Amerikát is meghódította végleg az együttes, húsz évvel ezelőtt készült el. Most felfrissítve újrakiadták gazdag tartalommal, DVD-vel kiegészítve.

Baranyi

Csak az elkoptatott jelzőket lehetne sorolni, de teljesen igazak: a rockzene egyik legnagyobb hatású, egyik legismertebb, legnagyobb példányszámban elkelt albuma volt a Whitesnake 1987-ben megjelent lemeze, amely meghozta a csapatnak a legszélesebb körű elismerést és a platinastátuszt. Pedig a David Coverdale (ex-Deep Purple) énekes vezette csapatnak egyáltalán nem volt olyan könnyű szülés ez az album...
Ugyanis még 1985-ben jelentősen átalakult a klasszikus felállású Whitesnake. Elment Jon Lord az újraalakult Deep Purple együttesbe, Mel Galley gitárosnak pedig eltört a keze, így nem tudott további fellépéseket vállalni. Coverdale pedig egy hangszálműtéten esett át már a lemezfelvétel során, hiszen orrhangon tudott már csak énekelni. Szóval egy ideig még a feloszlás is ott lebegett a csapat feje felett.
Ám nem adták fel!

Coverdale korábban egy kiváló gitárost talált maga mellé John Sykes személyében (a Thin Lizzyből), aki amellett, hogy remekül kezelte a húrokat, még nagyon jó dalszerző is volt. A dobos posztjára az időközben szintén kiszállt Cozy Powell helyére a sessionzenész Aynsley Dunbar jött. És egyben visszatért a régi basszusgitáros, Neil Murray. Végül ez a négyes (Coverdale, Sykes, Dunbar, Murray) játszotta fel az 1987-es albumot, kiegészülve vendégként a billentyűs helyén Don Airey-vel és Bill Cuomóval. A munka pedig, ami kikerült a kezük alól, elsőrangú lett. Húzós számok, modern hangszerelés, tömör alapok, elképesztően jó gitárszólók, remek énekteljesítmény, kiváló melódiák, dallamok, kórusok. Szinte minden egyes szám nagyot ütött, és a slágerlistákon tanyázott (Still Of The Night, Give Me All Your Love, Is This Love és a többi). A mai napig szilárd pontjai egy Whitasnake-koncertnek. Két korábbi számuk feldolgozása is helyet kapott a korongon: a Crying In The Rain sokkal metálosabb lett, mint az eredeti, míg a Here I Go Again ’87 pedig erről a lemezről lett aztán igazi slágerré.

A stílusváltáshoz új kinézet és új, a mai napig használt Whitesnake-logó és felirat is társult. Maga Coverdale kiszőkített és feldúsított hajjal jelent meg, és öltözködésben is az akkor divatos amerikai hajbandák szerkóját utánozta le. Sok rajongónak, akik a rhythm and blues stílusú Whitesnake-et szerették, ez már sok volt a jóból, ám másoknak viszont ezzel jött be igazán a csapat. Akárhogy is, a siker lehengerlő volt, amely mind a mai napig a legkelendőbb lemezek egyikévé tette az 1987-et. Ám mégis, az album hatalmas sikere mellett meglepő, hogy mire az megjelent, Coverdale-en kívül már senki sem maradt a csapatban, és immár megint egy új összetételű együttes vágott neki a turnéknak (Coverdale mellett akkorra Adrian Vandenberg és Vivian Campbell gitáros, Tommy Aldridge dobos és Rudy Sarzo basszer ügyködött).

A lemez huszadik évfordulójára egy nagyon igényes, képekkel gazadagon ellátott és ízlésesen kivitelezett, informatív CD-füzetkével ellátott újrakiadás látott most napvilágot. A hangzást természetesen feljavították a kor színvonalának megfelelően. Így olyan ének- és gitárhangok is hallhatók, amik az eredeti albumon nem igazán voltak meg. A számokat ugyan kissé összekutyulták az eredeti sorrendhez képest, és átmenetet sem igazán raktak közéjük, viszont felkerült négy bónuszdal a nemrég megjelent legújabb koncertalbumról, a Live... In The Shadow Of The Blues-ról. Emellett a CD-hez jár egy DVD is, amelyen a lemezhez készült, immár klasszikussá vált híres négy MTV-videót lehet megtekinteni (Still Of The Night, Is This Love, Here I Go Again ’87 és Give Me All Your Love). Külön érdekesség, hogy mindegyikben szerepel Coverdale akkori barátnője, a roppant csinos színésznő/modell Tawny Kittaen, akivel később, 1989-ben összeházasodtak — majd 1991-ben elváltak. Ugyancsak felkerült e négy szám koncertváltozata is a legutóbbi nagy sikerű DVD-kiadványról, a Live... In The Still Of The Night-ról. Így aztán a rajongók egy valóban friss, még húsz év után is aktuális anyagot vehetnek a kezükbe! (Whitesnake: 1987 — 20th Anniversary Collectors Edition. Kiadó: EMI) 

Számlista:
CD:
1. Still Of The Night
2. Give Me All Your Love
3. Bad Boys
4. Is This Love
5. Here I Go Again ’87
6. Straight For The Heart
7. Looking For Love
8. Children Of The Night
9. You’re Gonna Break My Heart Again
10. Crying In The Rain
11. Don’t Turn Away
12. Give Me All Your Love Tonight (Live... In The Shadow Of The Blues)
13. Is This Love (Live... In The Shadow Of The Blues)
14. Here I Go Again (Live... In The Shadow Of The Blues)
15. Still Of The Night (Live... In The Shadow Of The Blues)
DVD:
1. Still Of The Night
2. Here I Go Again ’87
3. Is This Love
4. Give Me All Your Love
5. Give Me All Your Love (Live... In The Still Of The Night)
6. Is This Love (Live...In The Still Of The Night)
7. Here I Go Again ’87 (Live...In The Still Of The Night)
8. Still Of The Night (Live...In The Still Of The Night)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!