Lemezkritika

2007.09.12. 14:03

Fenyő Miklós: Kell egy Álom

A rock and roll hazai nagykövete újabb káprázatosan jó albummal állt elő. A házibulikra ismét lehet elővenni a gumitalpú cipőket és belőni a sérót.

Baranyi

Ha rock and roll, akkor kis hazánkban Fenyő Miklós neve ugrik be. Azé a kiváló énekesé, zeneszerzőé, zenészé, aki idén márciusban ünnepelte 60. születésnapját, és aki 40 évvel ezelőtt, 1967-ben alapította meg a Hungária együttest. Ez a csapat több korszakon és stílusváltáson, sőt fazonigazításon esett át, míg végül az 1980-as évek elején a rock and roll korszakukkal rendesen taroltak és váltak a széles közönség előtt ismertté. Fenyő Miklós pedig az együttes feloszlása óta jelenteti meg sorra-rendre a szólóalbumait, a tőle megszokott magas színvonalon.

Legújabb műve az augusztus 25-i, jubileumi, 10. margitszigeti koncertjére jelent meg, Kell egy Álom címmel. Ez az anyag tovább folytatja a már jól bevált, kipróbált és Fenyő Miklóstól megszokott rock and roll hangzást. Bár pont a címadó nyitószám egy édes-mélabús, zongorával kísért darab, de utána beindul — amire a lábak is beindulnak — a vérbeli rock and roll és boogie! Érdekesség, hogy Fenyő Miklós és Tasnádi István közös musicaljéből, az Aranycsapatból is felhangzik öt dal Fenyő előadásában ezen az albumon (egyébként magának lemeznek a címadó szerzeménye is e musicalben szerepel). Sőt, van egy korábbi Fenyő-szerzemény is az albumon, a Minden kocka fordul, amelyet most Fenyő Miklós countrys stílusba áthelyezve ad elő. Meglepetés az is, ha már a countrynál tartunk, hogy a mostani album több dalát is ilyen felfogásban adja elő a szerző.

Természetesen a szövegek most is nagyon "fenyősek", sok jópofa szófordulattal, és vissza-vissautalnak a gyerekkorra is. Az egyik szám, a New York days, New York nights például kifejezetten visszaemlékezés a múltra, arra az időre, amikor Fenyő Miklós fiatalkorában kijuthatott Amerikába. És hogy még mindig ne legyen vége az érdekességeknek: az A szemed ugye csillog még című számot a régi hungáriás társsal, Dollyval adja elő Fenyő Miklós. A zenészek, akik Fenyőt kísérik, szintén remek munkát végeztek, csak dicséret illeti őket. Egyébként köztük is ott van egy egykori Hungária-tag, Novai Gábor személyében, aki basszusgitáron, basszusbalalajkán, akusztikus gitáron játszott, vokálozott, felelős volt a computer programokért, a vokál hangszereléséért, és ő volt a felvételvezetője és a zenei producere is az albumnak. Magyarán, nem kis teher hárult rá. És a két nagy zenész kitűnő munkát végzett! (Fenyő Miklós: Kell egy Álom. Kiadó: Rózsa Records/mTon)
 
Számlista:
1. Kell egy álom
2. Fejre áll a ház
3. Csavarog a villamos
4. New York days, New York nights
5. Subidubi május
6. Szabad Európa
7. Meccset nézek, és hozzá sört iszok
8. Minden kocka fordul
9. Csak a foci van
10. Százlábugi
11. A szemed ugye csillog még
12. Úgy, mint régen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!