Lemezkritika

2007.09.17. 13:05

Manu Chao: La Radiolina

Rikító sárga, zöld, piros és kék színek uralta CD-borító és kísérőfüzet: pont ilyen kavalkád — latin ritmusok és dallamok, rock és reggae — jellemzi zeneileg is Manu Chao új anyagát.

Baranyi

Manu Chao egy igazi világpolgár zenész-énekes. A munkássága során mégis a globalizáció sokszor igencsak káros hatásai ellen is felemeli a szavát, miközben maga többfajta kulturális hagyományból táplálkozik a zenéjében. Manu Chao (polgári nevén José-Manuel Thomas Arthur Chao) ugyanis katalán származású, de Párizsban született és élt egy ideig, jelenleg pedig Barcelonában "lakozik".

Zenéjében ott találjuk a spanyol flamenco, a francia sanzon, a mexikói latinos, a jamaicai reggae, illetve a ska és a modern punk zenei hatásokat, azok egyvelegét, keverékét, jó sok fúvóssal nyakon öntve.
Manu Chao ezért is besorolhatatlan. Persze ezen hatások révén aztán fülbemászó, kiváló ritmusú számok kerülnek ki a keze alól, amelyeket először a Manu Negra együttes frontembereként, majd annak feloszlása után a szólópályáján is kamatoztatott. Sokoldalú, tehetséges emberről van szó, aki szókimondóan, sőt néha talán már szájbarágósan is kimondja azt, amit gondol a politikáról, a világról, a társadalmi egyenlőtlenségről, no és persze az emberi érzésekről.

Erre jó példa új albuma is, a La Radiolina, amelyen több nyelven, így spanyolul, franciául, portugálul, angolul és olaszul is énekel Manu Chao, így aztán még nyelvleckének sem utolsó a lemez. Ezen ugyanis nem egy számban fogalmazza meg elítélő véleményét Bush elnökről és az amerikai kormányzatról (Tristeza Maleza, Rainin In Paradize), a buta, számító, kétszínű és öntelt politikusokról (Politik Kills), a háborúkról, akárcsak az utcalányok világáról, vagy Maradonáról (az általa rajongott focistáról egyébként már nem ez az első száma). Mindezt olyan, viszonylag rövid számokban, amelyek mindegyike egy-egy sláger lehet önmagában, mert lazák, mégis hangulatosak, ütősek. Sőt, a lemezkezdő 12 Días vagy a Rainin In Paradise (amelyhez Emir Kusturica készített nagyon jó klipet) már igencsak rockos szerzemények. A hallgatók még öt bónuszszámot is kapnak. Nagyon gazdag egyébként a CD interaktív tartalma is. Ha behelyezzük a számítógépbe, megnézhetjük a már említett Rainin In Paradise videót, és még számos egyéb érdekességet, koncertfelvételeket is, de akár rádiót is hallgathatunk a segítségével.

Manu Chao idén a Szigeten is bebizonyította, hogy igen szimpatikus, két lábbal a földön járó előadó (emlékezetes volt a koncert a műsor alatt beállt áramszünet miatt is, ami alatt Manu Chao ugyanúgy nyomta tovább a zenét), akinek bőven van értelmes, érdemi mondanivalója számunkra. Az ilyen emberekből minél több kellene ezen a világon. (Manu Chao: La Radiolina. Kiadó: Warner)
 
Számlista:
1. 13 Días
2. Tristeza Maleza
3. Politik Kills
4. Rainin In Paradize
5. Besoin de la Lune
6. El Kitapena
7. Me Llaman Calle
8. A Cosa
9. The Bleedin Clown
10. MundorévÈs
11. El Hoyo
12. La Vida Tombola
13. Mala Fama
14. Panik Panik
15. Otro Mundo
16. Piccola Radiolina
17. Y Ahora Qué? (bonus track)
18. Mama Cuchara (bonus track)
19. Siberia (bonus track)
20. SoÑe Otro Mundo (bonus tarck)
21. Amalucada Vida (bonus track)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!