Lemezkritika

2007.09.24. 14:14

R-Go: Rég várok valakire

Ma is játszott, jól ismert számok találhatók ezen az R-Go–lemezen, amely még 1986-ban jelent meg, és most digitálisan feljavítva látott napvilágot, bónuszfelvételekkel. Ez egyben a klasszikus R-Go–felállás utolsó munkája is volt akkor.

Baranyi

A Szikora Róbert vezette R-Go együttes 1986-ban kimondottan sikerei csúcsán volt. Addigra megjelent már három lemezük, és gőzerővel folytak az új album felvételének munkálatai, amely aztán ugyanezen év vége felé jelent meg Rég várok valakire címmel. Ennek a lemeznek a digitálisan korszerűsített változatát jelentette meg most a Hungaroton (részben a R-Go együttes idei, szeptember 15-i, 25 éves jubileumi koncertje előtt is tisztelegve) újra, bónuszfelvételekkel ellátva.

Maga a lemez az első olyan volt az R-Go történetében, amely részben külföldön, méghozzá Nyugaton készült (1986-ban azért ez még mindig nagy szám volt…). A zenei alapokat 1986 nyarán idehaza, az LGM (R-Go) stúdióban vették fel, ám az ének és a kész anyag keverése már Nyugat-Németországban, München mellett, az ilmriedi Human stúdióban készült. A felvétel munkáiról egyébként megtekinthető egy tízperces werkfilm is a CD interaktív részén, melyet Szikora Róbert állított össze korabeli filmrészletekből.

A lemezen szereplő anyagok persze továbbra is hordázták az R-Go-stílust, a ritmusosságot, melódiagazdagságot, játékosságot, a gazdag vokáltémákat, ám Szikora Robiék itt már jobban elmennek a poposabb hangvétel felé is. Persze a latin alapok is megmaradtak azért olyan számokban, mint például a Fiatal lányok vagy a Casablanca (melyet a gitáros Kozma Tibi énekel, és későbbi együttese is innen kapta nevét), de azért érezhető egyfajta populárisabb stílus felé közeledés is. Ám jegyezzük meg, hogy egyes számok részletei pedig már a kimondott rockzenét súrolják (Te csak mindig akkor sírsz, Kaptártánc), míg az Ugye, nem tart már soká? egy jó kis rock and roll alapú dal. Szerepel a lemezen egy érdekes, instrumentális felvétel is, az Ilmried hangjai, rajta egy élvezetes, rövidebb ütősbetéttel.

Az újra kiadott lemez bónuszfelvételei között szerepel egy gyors ütemű kislemezdal (Az mind Te vagy nekem), és egy, a karácsonyi piacra szánt kedves felvétel, a Szép karácsony. Mindkét szám egyébként a lemezről maradt le, mert a hangmérnökök az javasolták, hogy technikai okokból csak 12 szám legyen a bakelitlemezen. A Szép karácsony azért nem veszett el végleg, mivel későbbi R-Go sorlemezre Robi azért csak felvette újra. Igaz, akkor már mások játszottak a csapatban, hiszen az eredeti felállásnak ez volt az utolsó közös albuma, a megjelenés után nem sokkal néhányan otthagyták a csapatot. De, ahogy mondani szokták, ez már egy másik történet. Mi pedig örüljünk annak, hogy ez a nagyszerű lemez újra megjelent, és immár CD-n is hozzáférhető. (R-Go: Rég várok valakire. Kiadó: Hungaroton) 

Számlista:
1.        Te csak mindig akkor sírsz
2.        Rég várok valakire
3.        Tarts egy titkot nekem
4.        Ezer ördög van a szívemben
5.        Mit tudsz te a szívemről?
6.        Ilmried hangjai
7.        Kaptártánc
8.        Fiatal lányok
9.        Casablanca
10.       Nem igaz
11.       Ugye, nem tart már soká?
12.       Álmos vagyok
13.       Az mind Te vagy nekem (bónusz)
14.       Szép karácsony (bónusz)
15.       Hangulatban (werkfilmek)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!