Lemezkritika

2008.02.04. 10:23

Mika: Live In Cartoon Motion

Slágerlistás dalaival a zenei életbe tavaly berobbant Mika koncert DVD-je, csupa energia, csupa kirobbanó erő előadással.

Baranyi György

Kétségkívül Mika volt a 2007-es esztendő egyik nagy felfedezettje. A multikulturális énekes (Bejrútban született, majd családjával Párizsba került, ahonnan Londonba költöztek később, ahol ő maga francia iskolába járt, egy orosz nő tanította énekelni az ifjút, aztán idővel elment Amerikába is) lemeze, a Life In Cartoon Motion egy csapásra meghódított a zenekedvelőket. Jellegzetesen a hetvenes, nyolcvanas évek divatját követő, leginkább soft rock, pop- és glamdalai kiváló énektudással (azaz jellegzetesen magas énekhanggal) párosultak, amely megidézte időnként a Queen halhatatlan énekesének, Freddie Mercurynak a stílusát is. A CD dalai közül szinte mindegyik nagy siker lett, de különösen a rádiók kedvencévé vált a Grace Kelly, a Big Girl (You Are Beautiful), a Lollipop és a Relax (Take It Easy) című felvételek.

A fiatal zenész-énekes nem tétlenkedett, hanem a friss siker hatására összehozott egy világturnét, a bemutatkozó lemezre építve az anyagot. Ennek egyik európai fellépését, a párizsi neves Olympia színpadán június 30-án tartott koncertet megörökítették DVD-n, ami Live In Cartoon Motion címmel látott napvilágot nemrég. A fellépés az elejétől a végéig egy hatalmas happening, őrület, a közönség tombolása, éneklése közepette. A fiatal srác már az elejétől felfűti a hangulatot. Remek előadó, olyan, mint egy örökmozgó, szinte egyfolytában mozog, ugrál, táncol a színpadon, tartja a kapcsolatot a közönséggel. Még mikor leül a zongorája mellé (újabb megegyező pont Freddie Mercuryval!), akkor is csupa vibrálás, még onnan is fel-felugrik játék és éneklés közben. A hangja ugyanolyan, amint a lemezről megismertük, nincs gondja a fejhangokkal sem (néha talán már túl sok is belőle), tisztán szól, élvezetesen. Kitűnő előadó Mika, így a felvétel egy órája egy pillanatig sem unalmas, nincs benne üresjárat. Persze hogy itt vannak a fentebb már említett nagy slágerek, persze, hogy a közönség kívülről fújja az egészet. Mika mellett mindenképpen szót érdemelnek a zenészek is, akik nem kevésbé színes és multikulturális egyéniségek, mint az énekes. Így a basszusgitáros egy koreai-kínai fiú, a dobos egy igazán szemrevaló, Londonban élő ghánai-angol lány, a gitáros egy skót srác, a billentyűs pedig egy vérbeli angol. Erős és biztos kíséretet alkotnak Mika mellett, aki rendszeresen be is vonja őket a produkcióba.

A DVD további, közel egyórás anyaga Mika koncertkörútjáról egy dokumentumfilm. Ebben sorra veszik, elmeséli, miként lett énekes belőle, hogyan születtett meg a lemeze, mi áll dalai hátterében (és hogy mennyire unja, mint mondja, amikor folyton megkérdezik tőle, hogy valóban olyan akar-e lenni, mint Grace Kelly vagy Freddie Mercury), miként válogatta ki a zenészeit, mit szól a turnéhoz és így tovább. Ebben szerepelnek koncertrészletek is, illetve sohasem látott felvételek.
A DVD extrája is igen gazdag összeállítást ölel fel. Így helyet kapott közte Mika öt videója a dalai klipjeiről, illetve három akusztikus élő felvétel. Ebből az első Jools Holland neves televíziós sorozatából, a Laterből származik, amikor is Mika egy szál zongorán kísérve önmagát adja elő a Grace Kellyt. Lenyűgöző pillanat ez is, mint ahogy az az egész DVD. Reméljük, Mikának a jövőben is futja majd hasonló színvonalú lemezre és DVD-re, és még nem lőtte el az összes puskaporát. (Mika: Live In Cartoon Motion. Kiadó: Universal) 

Számlista:
— Live At The L''Olympia Paris 30th June 2007:
1.  Relax (Take It Easy)
2. Big Girl (You Are Beautiful)
3. My Interpretation
4. Billy Brown
5. Any Other World
6. Stuck In The Middle
7. Ring Ring
8. Sweet Dreams (Are Made Of This)
9. Holy Johnny
10. Happy Ending
11. I Want You Back
12. Love Today
13. Grace Kelly
14. Lollipop
— Documentary — A Long Way From Home (Utazás Mikával a világturnéja alatt, különleges, soha nem látott felvételekkel)
— Bonus Features:
Videos:
1. Grace Kelly
2. Love Today
3. Relax (Take It Easy)
4. Big Girl (You Are Beautiful)
5. Happy Ending
Live & Acoustic:
1. Grace Kelly
2. Everybody''s Talkin''
3. Love Today

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!