Lemezkritika

2008.02.20. 10:03

Nox: Csendes

Erről az oldaláról még kevésbé ismertük a Noxot: egy unplugged előadás, amely Péter Szabó Szilvia énekesi jutalomjátéka is egyben.

Baranyi György

Hazánk egyik legnépszerűbb együttese, a Nox különleges koncertet adott 2007. október 3-án Budapesten, a Művészetek Palotájában. Már maga a helyszín sem mindennapi, de az este igazi különlegessége az volt, hogy a Nox egy — ahogy maguk nevezik — csendes, divatosan mondva unplugged koncerttel mutatkozott be új, eddig még kevésbé ismert oldaláról. Ez esetben nem voltak nagyszabású díszletek, látványelemek, pirotechnika, és az eddig elmaradhatatlan táncosok is a közönség soraiban foglaltak most helyet. A Nox-duó másik tagja, Nagy Tamás a koncert elején felkonferálta Péter Szabó Szilviát, majd ő maga is leült a közönség közé. Így ez az este tulajdonképpen a Nox szép és kiváló hangú énekesnőjéről szólt, no meg persze a zenéről.

Itt ugyanis nem egyszerűen elénekelték zenekari kísérettel — melybe beletartozott a vonósok alkotta Óbudai Danubia Zenekar, illetve a klasszikus hangszereket, hárfát, brácsát, kürtöt, ütősöket, gitárt, népi hangszereket, dobot, basszusgitárt, billentyűsöket megszólaltató zenészek, illetve a hatfős vokál szekció — a dalokat, hanem azok valóban új köntöst, hangszerelést is kaptak. A jól ismert Nox-sikerdarabok Szilvi elbűvölő, tisztán csengő, remek énekével új hangulatot kapnak (az A túl a varázshegyen például kimondottan dzsesszes hangvételű lett), és nagyon jól működnek ebben az intimebb, emberközelibb atmoszférában is. Éppen ez a Nox egyik titka: a zsúfolásig megtöltött sportcsarnokokban ugyanúgy kiváló hangulatot tudnak teremteni zenéjükkel, műsorukkal, mint egy ilyen koncertteremben.

A koncert menüjén azonban nem csak Nox-dalok szerepeltek. Szilvia elhozta kedvenc énekeseitől a kedvenc dalait, így hallhatunk hagyományos ír dal mellett például Randy Crawford-, Michael Jackson-, Loreena McKennitt-feldolgozásokat is. Az egyik legerősebb ilyen átértelmezés szerintem Jennifer Hudsontől a One Night Only című dal lett, amely a finom, lágy első rész után átvált egy erős, sodró lendületű második részbe, amelybe aztán szinte az összes, színpadon lévő zenész bekapcsolódik, akárcsak a közönség. De ugyancsak jól sikerült a jól ismert Bródy János-szerzemény, a Ha én rózsa volnék is (amelyet Szilvi egyébként az M1 műsorán futott Csináljuk a fesztivált sorozatban is énekelt), vagy az Elment a madárka  népdal szívet melengető előadása. Ez a "Csendes" lemez is bizonyíték arra, hogy milyen sokoldalú előadó Péter Szabó Szilvia, milyen jól, okosan, ügyesen kezeli a különböző műfajokat. Még egy kis piszkos rock and rollt is kapunk tőle és Czabán Gábor Revolution beatbox bajnoktól, mikor ízelítőt adnak Ray Charles híres dalából, a Hit The Road Jackből.

A Nox ezzel a fellépéssel búcsúzott itthoni közönségétől egy időre, egyben lezárva az Örömvölgy turnét is. Ugyanis a tavasszal másfél éves koncertútra indulnak Európába, ami remélhetőleg ugyanolyan sikeres lesz számukra, mint eddigi magyarországi fellépéseik. (Nox: Csendes. Kiadó: Universal) 

Számlista:
1. Prologue
2. Little Drummer Boy
3. Felhőtánc
4. Almaz
5. Titok
6. Hit The Road Jack
7. Túlsó part
8. Túl a varázshegyen
9. One Night Only
10. Ha én rózsa volnék
11. She''s Out Of My Life
12. Nem lesz több tánc
13. Elment a madárka
14. Egy minden
15. Védj meg
16. Forogj világ
17. Mámor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!