Lemezkritika

2008.02.13. 09:21

The Hives: The Black And White Album

Feketén és fehéren mondja el nekünk a The Hives, hogy a jó garázsrock ma is menő. Emellett azért még meglepetések is vannak az új CD-n.

Baranyi György

Kócos, fésületlen, karcos garázsrock, jó sok punkelemmel megtűzdelve: ezt kapjuk a svéd The Hives csapattól. A fiúkat eddig már kétszer üdvözölhettük hazánkban a Szigeten, és hamarosan, áprilisban szintén tiszteletüket teszik nálunk. Természetesen a régebbi számaik mellett (hiszen eddig már három CD-vel büszkélkedhetnek, plusz egy válogatással) legújabb lemezük, a The Black And White Album dalai is terítékre kerülnek, a közönség nagy örömére. Merthogy ez az album igencsak bővelkedik jó, sőt helyenként meglepő szerzeményekben.
A The Hives zenéjében mindig is azt a posztpunk, garázsrock stílust képviselte, amelynek jelelmzője a dupla gitárhangzás, a leegyszerűsített gitárriffek és "sikálások", a nem túlcifrázott ének, és a lendületes, fejbólogatós számok, amit aztán megfejelnek még a jól alkalmazott kórusok, a punkra annyira jellemző, együtt énekelhető úgynevezett csordavokálok.

A The Hives Howlin'' Pelle Almqvist énekes vezetésével — no és nem kevésbé meglepő nevű együttestagokkal: Chris Dangerous dobossal, Dr. Matt Destruction basszerossal, Vigilante Carlstroem gitárossal és Nicholaus Arson gitárossal — most sem marad adós ezekkel a dalokkal. A lemez első felvételeit pont ezek a hagyományos The Hives-felvételek teszik ki, tarol a ritmus, a karcos gitárhangzás, a nyers ének, a már slágeres hangzás.

Ám nem maradunk meglepetés nélkül, olyan dalokkal, amelyek nem jellemezték eddig szorosan a csapat tevékenységét, hangvételét. Ilyen rögtön az eredeti című T.H.E.H.I.V.E.S., amely bizony jó öreg funky alapokkal és feszes ritmussal gyomrozza a hallgatót, nem beszélve Almqvist fejhangú énekéről. Persze ne is csodálkozzunk, hogy ilyen stílusú ez a szám, amikor nem más volt a producere, mint Pharrell Williams, akit a szakmában a The Neptunes néven is ismernek. (Egyébként ő volt a Well All Right! című felvétel producere is az albumon, de ez az erős vokáljaival azért jobban illik a The Hives stílusába). Aztán itt van már-már musicalszerű, a dobot nélkülöző, de nagyon hangulatos Puppet On A String, ami szintén nem sűrűn fordult még elő eddig a The Hives munkásságában. És akkor még nem is beszéltünk az isntrumentális A Stroll Through Hive Manor Corridors című anyagról, amelyben egy villanyorgona megfáradt hangja adja a fő motívumot. De hogy a hallgató azért helyrerázódjon, és ne érje a lemez végére meglepetés, itt van a CD-t záró Bigger Hole To Fill, amely talán az egyik legerősebb szám az albumon, és minden elemében, szilajságában visszavezet bennünket a The Hives megszokott hangulatába.

Szó se róla, jó kis anyaggal érkezik a csapat koncertezni ismét hozzánk!
(The Hives: The Black And White Album. Kiadó: Universal)

Számlista:
1. Tick Tick Boom
2. Try It Again
3. You Got It All... Wrong
4. Well All Right!
5. Hey Little World
6. A Stroll Through Hive Manor Corridors
7. Won''t Be Long
8. T.H.E.H.I.V.E.S.
9. Return The Favour
10. Giddy Up!
11. Square One Here I Come
12. You Dressed Up For Armageddon
13. Puppet On A String
14. Bigger Hole To Fill

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!