Lemezkritika

2008.10.22. 09:47

Kárpátia: Idők szava

Új Kárpátia-lemez a hazaszeretetről, a magyarságról. Összetartozunk!

Baranyi György

A Kárpátia együttes 2003-ban alakult meg. Tagjai (Petrás János - ének, basszusgitár, Csiszér Levente - gitár, Galántai Gábor - billentyű, Bíró Tamás - gitár, Bankó Attila - dob) mind már kipróbálták magukat más csapatokban is, és elkötelezettjei az úgynevezett nemzeti rockzenének. A Kárpátia indulása óta nagy népszerűségre tett szert, a koncertjeik telt házak előtt zajlanak, elmaradhatalan fellépői a különböző magyar nemzeti táboroknak, összejöveteleknek határon innen és túl. Ők voltak azok, akik már Trianonban is felléptek, ami szimbolikus hely — negatív értelemben — a magyarság számára...

A csapat legújabb lemeze az Idők szava címet kapta. Az együttes zenéje végtelenül dallamos, egyszerű ritmusképletekkel operáló, sokszor patetikus vagy éppen indulószerű, amely rögtön megragadja a hallgató figyelmét. A szövegek sem túlcifrázottak, érthetően mondják el véleményüket a magyar történelemről, a magyar sorsról, küzdelmeinkről, hazaszeretetről, együvé tartozásról no és a trianoni gonoszságról (nem véletlenül szerepel a borítón is egy óra, rajta a gyászos 1920. 06. 04-gyel, a trianoni gyászos határdiktátum aláírásának dátumával, és az elszakított országrészek megnevezésével: Felvidék, Kárpátalja, Parcium, Erdély, Délvidék, Muravidék, Őrvidék).

A lemez egyébként a Hallom az idők szavát című dallal kezdődik, amelynek nyitányaként Sinkovits Vitay András szavalatát hallhatjuk. A felvételek között az egyik legjobb az Akkor megyek című, amely mind dalszerkezetével, mind mondanivalójával, mind hangszerelésével biztos sláger. A dalok között szerepel egyebek mellett a Csángó himnusz szép feldolgozása, az Ébredj Magyar! harcos buzdítása, a Mézeskalács árva gyermekről szóló drámaisága, vagy éppen a Rongyos gárdának emléket állító dal.

Külön érdekesség a Nyakas paraszt gazda, amely kissé ki is lóg a Kárpátiától eddig megszokott felvételek sorából. Tulajdonképpen egy nyelvi játék ez a dal, melynek  versszakait csak egyféle magánhangzóval (hol az a, hol az e, hol az i, hol az ó betűvel) alkotott szavakból építették fel. A dalok hangszerelésben egyébként most is jelentős szerepet kaptak a népi hangszerek az elektronikus hangszerek mellett.
A Kárpátia ismét egy kiválóan összeállított, igazi magyar, hazafias, a hazaszeretetről tanúságot tevő lemezt tett le elénk.

(Kárpátia: Idők szava. Kiadó: Exkluzív Music)

[caption id="" align="alignright" width="150"] A Kárpátia hallgat az idők szavára
[/caption]Számlista:
1. Hallom azt idők szavát
2. Akkor megyek
3. Ébredj Magyar!
4. Mézeskalács
5. Magyar baka
6. Ha látok csillagot
7. Szárba szökött a Bánáti búza
8. Rongyos gárda
9. Ha majd a nyarunknak vége
10. Krasznahorka
11. Nyakas a paraszt gazda
12. Csángó himnusz

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!