Lemezkritika

2008.10.20. 09:18

Nox: Időntúl

Teljes arculatváltáson esett át a csapat — a modern hangzásban azért ott vannak a népi hangszerek is.

Baranyi György

A Nox legutóbbi albumával, a Örömvölggyel és az azt követő várturnéval lezárt egy korszakot is egyben a csapat életében. Az azóta eltelt idő arra kellett az együttesnek, hogy kidolgozzanak egy átfogó, új arculatot és hozzá egy új zenét — vagy éppen fordítva. A sajtó már bőven írt erről az új imidzsről, láthattuk Péter Szabó Szilviát is rövid hajjal eleget, ami szintén az arculatváltáshoz kellett, és immár az új CD-t is kezünkbe vehetjük, hogy meghallgassuk: mi is változott a Nox zenéjében.

Nos, már a CD borítója és kísérőfüzete, amelyeken a nagyon szép pasztellkék és fehér, hideg színek uralkodnak is változást jelentenek a korábbi borítók inkább meleg színeitől és hangulatától. Ez is egyfajta futurisztikus jelentéssel, mondanivalóval bír, akárcsak az elektronikával megtűzdelt zenék. Így a legfontosabb szerepet is a billentyűs hangszerek kapják (gitár sehol!), a programozott, samplerezett, digitális megoldásokkal. A hangzás nagyon modern lett, ahogy az már a Noxtól elvárható, a megszokott dallamos is egyben, és szerencsére azért megőrizték a csapatra jellemző népzenei elemeket is. És bármennyire meglepő, a népi hangszerek és a hegedű igen ízlésesen simulnak bele ebbe a modern zenébe.

A népzenei alapú számok jó példája a CD-ről a Szerelmetes dal vagy éppen a Szegénylegény balladája, míg a kimondottan elektronikus hangzású daloké a Szabad létező és maga a címadó Időntúl. Az arculatváltással együtt azonban a Nox eddigi fő dalszerzője, Harmath Szabolcs megmaradt, aki már magában is biztosíték arra, hogy az Időntúl is tele legyen slágerekkel. Ő volt egyébként a dalok hangszerelője, hangmérnöke, és a billenytűs hangszerek megszólaltatója is. Nem más ő így tulajdonképpen, mint a Nox harmadik, nem látható, de nagyon fontos tagja. A Nox életében ez a váltás nagy lépés volt a korábbitól, de biztos, hogy a közönség ide is elkíséri őket, hiszen Péter Szabó Szilvi varázsosan szép éneke semmit sem változott.

A Nox egyébként október 24-én, a Papp László Budapest Sportarénában tartja meg nagyszabású koncertjét, amely egyben az Időntúl lemezbemutatója is lesz. (Utána még öt vidéki nagyvárosba is elviszik a műsort.) A Noxnak a tánckara is megújult, ezentúl ugyanis a Csillag születik című tehetségkutató műsorban megismert, többszörös világbajnok Black Time szolgáltatja a táncrészeket, persze a Nox másik állandó tagja, a szolnoki Nagy Tamás (Tomi) vezetésével.

(Nox: Időntúl. Kiadó: Universal Music)

[caption id="" align="alignright" width="350"] Az új zenéhez új arculat is kellett
[/caption]Számlista:
1. Javítsd a hibát!
2. Hiszed-e még?
3. Remény
4. Legyen
5. Sose volt, sose lesz
6. Szabad létező
7. A jövő zenéje
8. Időntúl
9. Szerelmetes dal
10. Szegénylegény balladája
11. Még 1 perc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!