Lemezkritika

2008.12.23. 13:50

KMB: Erdélyi betlehem

A magyar kultúra újabb gyöngyszeme ez az album a Kormorán Memory Bandtől.

Baranyi György

Egykori Kormorán-tagok alapították még 2005-ben a Kormorán Memory Band, röviden KMB csapatát. A neves, folk-rockot játszó Kormorán meghatározó tagja, dalszerzője volt Jenei Szilveszter gitáros, énekes, Margit József énekes, basszusgitáros és Gál Péter hegedűs. Amikor a Kormoránból kiváltak, hosszabb ideig saját útjukat járták, majd 2005-ben úgy határoztak, tovább viszik az együttes szellemét (amúgy a Kormorán a mai napig is zenél, dolgozik), és létrehozták a Kormorán Memory Bandet. Hozzájuk csatlakozott Salamon Beáta hegedűs, aki a Méta együttes alapító-vezetője, Csávás Attila, aki fafúvós hangszereken, brácsán és dudán játszik, a Honvéd együttes és a Bekecs banda művésze, és a fafúvós Barvich Iván, aki pedig a Sebő zenekar művésze. A csapatot még kiegészíti Vereckei Attila (gitárok, billentyűsök, ének), Drexler Zoltán (dobok) és Kolbe Gábor (ütősök, vokál). Ez a csapat készítette el most karácsonyra az Erdélyi betlehem című albumot, amely erdélyi magyar költők megzenésített verseit tartalmazza.

A karácsonyi album azonban nem előzmények nélkül való. Ugyanis 1985-ben jelent meg az akkori Kormorántól a talán máig is legismertebb és legsikeresebb karácsonyi lemez, amelynek Betlehemi királyok volt a címe. Ebben a munkában természetesen meghatározó módon kivette a részét Jenei Szilveszter, Margit József és Gál Péter is, a mostani KMB alapítói. Úgyhogy ez az új, most megjelent album mintegy folytatásaként is felfogható az 1985-ös munkának. Merthogy hangulatában, játékosságában, a magyar népzenére épülő zenei stílusában, mondanivalójában is szervesen kötődik ahhoz a jeles albumhoz.

Az Erdélyi betlehem tehát olyan költők megzenésített verseit tartalmazza, akik vagy ott születtek és alkottak-alkotnak Erdélyben, vagy ott éltek, tehát mindenféleképpen kapcsolódnak e gyönyörű, a magyar történelemhez kapcsolódó tájhoz. A versek szerzői között megtaláljuk Dsida Jenőt, Kányádi Sándort, Dutka Ákost, Papp Erikát, Szilágyi Domokost, Szabolcska Mihályt (aki a megyénkben, Tiszakürtön született), Horváth Istvánt, hogy csak néhányat említsünk meg. A dalok hangszerelése tele van ötletességgel, játékossággal, a felvonultatott hangszerkészlet (köztük népi hangszerek is természetesen) igen gazdag. Az énekben szépen megosztoznak egymással a KMB tagjai. Látszik, hogy mind Jenei Szilveszternek, mind Margit Józsefnek már nagy tapasztalat áll a háta mögött különböző versek megzenésítésében. Olyan anyag született, amely mélyen megérinti az ember lelkét, mert szépséges, de arra vigyáznak, hogy ne valamiféle cukormázas émelygés legyen belőle. Az üzenet pedig, amit hordoz, nem csak a karácsonyra érvényes, még ha ez is lett a kiindulópont, ezért nyugodtan meg lehet hallgatni az év bármely szakában. Éppen ezért is válik ez a magas színvonalú mű a magyar kultúra egyik újabb gyöngyszemévé.

Az album multimédiás részében pedig megtekinthető a Fehér karácsony című dalhoz készült videoklip, illetve elolvasható valamennyi, a lemezen szereplő vers és a költők életrajzi adatai is. (KMB: Erdélyi betlehem. Kiadó: Hungaroton) 

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Erdély az egyik leggazdagabb forrása a magyar költészetnek, népdalkincsnek
[/caption]Számlista:
1. Ismeretlen szerző: Fehér karácsony
2. Szabolcska Mihály: Karácsony (vers)
3. Szabolcska Mihály: Karácsony
4. Baja Mihály: Karácsony
5. Horváth István: Ha a fenyő maga volna
6. Csávossy György: Télutó
7. Áprily Lajos: Karácsony-est
8. Szilágyi Domokos: Télifa
9. Széllyes Sándor: Székely karácsony (vers)
10. Papp Erika: Hull a hó
11. Egyed Emese: Holdtölte
12. Dsida Jenő: Most újra éj van, hallgatag
13. Dutka Ákos: Karácsonyi beszélgetés az Úr Jézussal 1923-ban
14. Betlehemnek pusztájában (népdal)
15. Szabolcska Mihály: Karácsonykor
16. Vásárhelyi Géza: Hajnali hó
17. Kányádi Sándor: Télelő
18. Kányádi Sándor: Tél

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!