Lemezkritika

2009.02.20. 13:42

Bruce Springsteen: Working On A Dream

Címkék#Zene

Győzött Obama, győzött az igazság és az amerikai álom: ezt érezni Bruce Springsteen új lemezén is.

Baranyi György

Bruce Springsteen egy boldog ember. Mint ahogy az USA-ban élők többsége is az, hiszen megvalósult egy álmuk, amolyan amerikai álom: eltávozott a Bush-kabinet, és sikerült megszavazniuk egy demokrata párti elnököt a republikánus uralom után, ráadásul egy fekete jelöltet, Barack Obama személyében.

A gitáros-énekes Springsteen pedig már négy éve is kifejezte politikailag, hogy ki mellett teszi le a voksát (akkor Al Gore demokrata párti jelölt mellett, aki végül ha kevéssel is, de alulmaradt Bushhal szemben), így természetes volt, hogy Barack Obama kampányában is tevékenyen részt vegyen, és ahol csak lehet, fellépjen a változás érdekében. Ezek után nem csoda, hogy az elnök beiktatási ünnepségén is ő volt az egyik fellépő zenész. Springteen pedig örömét egy lemezzel is kifejezte, aminek eredménye a napokban megjelent Working On A Dream lett.

Bruce Springsteen egyébként az a zenész-énekes, aki teljes mértékben hitelesen tudja megjeleníteni az amerikai életormát, érzésvilágot, szemléletet egy átlagember, mondhatni egy amcsi munkás szintjén is. Az ő világa a hazája iránti szeretet, tisztelet, a mások megbecsülése kifejezése, még ha ez egy kicsit le is van öntve időnként egyfajta rózsaszín mázzal, ám tud ő kritikus is lenni. A nagy áttörést a Born In The USA album hozta meg számár a nyolcvanas években, ezután vált világszerte sztárrá. A kilencvenes években egy kissé leült a pályafutása, de az ezredforduló óta ismét sorra jelenteti meg magas színvonalú lemezeit régi társaival, az E-Street Banddel, mint legutóbb, 2007-ben például a Magicet.

A jelenlegi CD-je, a Working On A Dream számai is a Magic lemezbemutató turnéjának szüneteiben születtek meg, ráadásul szinte a legelső felvétellel szalagra is kerültek a számok, úgyhogy túl sokat nem kellett utándolgozni rajtuk. Így is magas színvonalú, profi lemez készült, ami ugyan kevésbé rockos, mint a Magic volt, sokkal inkább egy bluesos-folkos anyag, de roppant élvezetes.

A lemez címadó száma (Working On A Dream) is egyébként Obama kampányának a fő zenéje volt, úgyhogy itt csatlakozunk is a politikához. A CD egyébként rögtön a lemez egyik csúcspontjával nyit, a nyolcperces Outlaw Pete-tel, amelynek a szövege is figyelemre méltó (Springsteen amúgy is igen szereti és érzi ezeket az elmesélős, balladás történeteket).

A dalok sorában találunk felszabadult pop-rock dalt, torzított énekkel felvett delta-bluest, aztán blues-countryt, nagyívű, kórusos refrénű, közönségénekeltetős dalokat, illetve az érzékenyebb húrokat pengető, akusztikusra hangszerelt csendesebb, gyönyörű dalokat is. Ez utóbbiak közül a The Last Carnival a régi zenésztárs, az E-Street Band billentyűs-harmonikás tagja, Danny Federici emlékének szól, aki 2008 tavaszán hunyt el. (S egyben szép gesztus, hogy a dalban közreműködik Danny fia, Jason Federici.)

Igazi meglepetés a lemez bónuszdala is, amely a The Wrestler (A pankrátor) című film címadó szerzeménye, amiért egyébként Springsteen már bezsebelt egy Golden Globe-díjat. Állítólag maga a főszereplő, a nagy visszatérő Micky Rourke kérte, hogy írja meg ezt a dalt a filmhez. Hiába, ő is biztosra akart menni...

A Working On A Dream album gyorsan készült, és felszabadultabb lett, mint Springsteen korábbi munkái az utóbbi időben. Simán átjön benne az öröm, a vidámság, a felszabadultság érzése. Jó hallgatni ennek a nagyszerű sztárnak (akitől persze pont a sztárallűrök állnak a legtávolabb) a zenéjét, jellegzetes, rekedtes énekét. Reméljük, nem kell csalódnia a jövőben Bruce-nak (sem)!

(Bruce Springsteen: Working On A Dream. Kiadó: Sony-BMG)

[caption id="" align="alignright" width="300"] Bár mögötte éjszakai égbolt van, Bruce Springsteen már világosabban lát és érez
[/caption]Számlista:
1. Outlaw Pete
2. My Lucky Day
3. Working On A Dream
4. Queen Of The Supermarket
5. What Love Can Do
6. This Life
7. Good Eye
8. Tomorrow Never Knows
9. Life Itself
10. Kingdom Of Days
11. Surprise, Surprise
12. The Last Carnival
13. The Wrestler (bonus track)

Baranyi György Bár mögötte éjszakai égbolt van, Bruce Springsteen már világosabban lát és érez -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!