Lemezkritika

2009.02.03. 12:01

Dés László: A fal mögött

A kiváló zeneszerző 1984-ben kiadott szólólemezének technikailag korszerűsített változata.

Baranyi György

Dés László zeneszerző, szaxofonos neve jól cseng a zenészek és a nagyközönség körében is. Ez utóbbiak javarészt filmzenéiről (Szamba, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok, Üvegtigris), színészeknek (Udvaros Dorottya, Cserhalmi György–Básti Juli, Kulka János) írt lemezeiről, A dzsungel könyve musicalről vagy éppen a Jazz+Az együttesnek írt popdalairól ismerhetik.

Azonban a zenei körökben (meg persze az ezt kedvelő közönség körében is) igen nagy elismertséget vívott ki dzsessz-zenészként. Dés László ugyanis 1974 óta van jelen a magyar zenei életben, és 1979-ben alapította meg Dimenzió nevű, kortárs zenét játszó dzsesszegyüttesét. Három lemez után 1982-ben oszlatta fel a Dimenziót, és az időt kihasználva készítette el 1983-ban önálló szólólemezét, A fal mögött címmel, amely azután 1984-ben jelent meg. Most ennek a technikailag korszerűsített, hangzásában feljavított, bónuszfelvételekkel kiegészített változatát adta ki a Hungaroton cég.

Dés László virtuóz szaxofonjátékos (fő hangszere a szopránszaxofon), erről tanúságot tett a dimenziós évek alatt. A szólóalbuma egyben előretörés a poprockdzsessz felé, azaz olyan típusú szerzemények ezek, amelyeket a szélesebb hallgatóság is befogadhat. Ehhez mérten a kompozíciókban szerepelnek olyan zenészek is, akik nem a dzsessz felől érkeztek, mint például Lerch István, a V’Moto Rock billentyűse, Solti János dobos és Karácsony János gitáros az LGT-ből. Persze vannak itt olyan neves dzsesszmuzsikusok is, mint Szakcsi Lakatos Béla (billentyűsök), Tóth Tamás (basszusgitár), László Attila (gitárok), Horváth Kornél (ütősök), Tolcsvay László (billentyűsök) vagy éppen Gőz László (harsona). A számokban így ehhez mérten hol a szaxofon, hol a gitárok, hol a billentyűsök vagy éppen a rézfúvósok viszik a szolisztikus szerepet. Sőt, Mártha István vezetésével még egy vonószenekar is erősíti a hangzást.

A bónuszfelvételek sorában két koncertanyagot találunk 1982-ből, melyek megjelentek a Dimenzió koncertlemezén is. Ezeken a Dimenzió zenészei mellett négy rockzenész (Tátrai Tibor, Solti János, Lerch István, Karácsony János) játszik, akik pusztán  a játék öröméért jöttek össze egy nagy országos koncertturnéra. Emellett harmadik felvételként helyet kapott az Altató című szám, amelyet 1989-ben írt Dés, méghozzá legkisebb lánya megszületésének örömére. A lemez érdekessége egyébként, hogy így itt van együtt az a három szerzemény, amelyet Dés László a gyermekeinek írt. A már említett Altatón kívül ugyanis a Júlia mosolya természetesen Júlia nevű lányának szól, a Szöszi álma pedig András nevű fiának.

(Dés László: A fal mögött. Kiadó: Hungaroton)

[caption id="" align="alignright" width="300"] A lemez elmozdulás a poprockdzsessz felé
[/caption]Számlista:
1. Trisztán lovaglása
2. Júlia mosolya — Júliának
3. Kamasz dal
4. A fal mögött
5. Végső érv
6. Hajnaltól reggelig
7. Aura
8. Szöszi álma — Andrisnak (bónusz)
9. Magánügyek (bónusz)
10. Altató — Fanninak (bónusz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!