Lemezkritika

2010.11.25. 14:46

Kowalsky meg a Vega: Ötcsillagos

Változatos és igen erős anyaggal állt elő az együttes új lemezén.

Baranyi György

Kowalskyék rápihentek egy kicsit az új anyagra, majd vettek egy nagy levegőt, és kiadták pályafutásuk legerősebb lemezét. Az Ötcsillagos cím egyszerre utal arra, hogy ez már az együttes ötödik albuma, illetve a csillag a logója is egyben a csapatnak, benne az OM jellel. És nyugodtan hozzátehetjük: a minőséget is jelzi ez az öt csillag!

A Kowalsky meg a Vega csapat igencsak összeérett erre az albumra. Hiszen a jelenlegi formáció már két éve csiszolódik, formálódik, így mostanra már valóban zenekarként tudnak dolgozni, egymást kiegészítve. Ez a zenék, a zenei megoldások terén nagyon is tetten érhető, összhangban tökéletesek. Emellett zenéjükben olyan új színfoltok is megjelentek, mint például a hegedű — a Folk Error-os Samu Zoltán, illetve Szakál Tamás jóvoltából — és a szájharmonika (herfli) is, amelyet a jól ismert Pribojszki Mátyás szólaltat meg. A Kowalsky meg a Vega mindig is olyan csapat volt, amelyik nem tartozott az önmagába forduló, siránkozó számokat előadók közé. Jó bulicsapatról van szó, igényes muzsikával, és nem kevésbé igényes, mondanivalóval teli szövegekkel. Olyan komoly, de mégis derűvel beoltott, végeredményben optimizmusra jogot adó dalokkal, amelyekre oda kell figyelni. Önmaguk ezt a szív forradalmának nevezik, nem véletlenül. Kowa amúgy is szereti felhasználni a dalszövegekhez a keleti bölcselethez, a buddhista tanításokhoz, a karmához köthető tanulságokat, mely által a világot optimistán lehet szemlélni, még akkor is, ha az önmagában nem sok okot ad erre. Még a pofonokat is derűvel fogadni, ahogy ezt Kowalsky megfogalmazta egy interjúban.

A fentiekhez igazodóan táplálkoznak a dalok tehát mondanivalóval. A zenei megoldásokban  is ez az album az, amelyik talán a legütősebben, legszínesebben szól, mégis egységet alkotva. Kowalskyék hangulatát láthatóan nem sok minden tudja elrontani, és most aztán olyan dal vagy dalok is születtek, amelyek korábban nem annyira voltak jellemzőek a csapatra. Gondolok itt az olyan keményen rockosan megszólaló számra, mint például a Leszakadhat az ég. Úgyhogy a tempós, dinamikus, húzós dalok mellett ez mindenképpen egy új színfolt. Nem véletlen, hogy a szerzői gárda nagy része is lecserélődött. A zenekar mellett, amely most teljes egészében részt vett a zenei munkálatokban, olyan személyek felelősek a dalokért, mint Kowa régi Black-Out-os társa, Csányi Szabolcs gitáros, vagy éppen Zámbó Tamás és Jamie Winchester is. Nem beszélve Mosquitóról, akinek a debreceni stúdiójában készültek a felvételek.

A Kowalsky meg a Vega továbbra is nagyon fontos szereplője a magyar rockzenének. Erre ez a minden értelemben ötcsillagos lemez egyértelműen feljogosítja őket!

(Kowalsky meg a Vega: Ötcsillagos. Kiadó: Alexandra Records)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Már több mint két éve van együtt ez a felállás
[/caption]Számcímek:
1. Ki van ez találva!
2. Nem igaz!
3. Darsan
4. Hotel Eufória
5. Leszakadhat az ég!
6. Nyisd ki a tudatod!
7. Repül...
8. Asszem!
9. Ezt neked!
10. Helló, haló!
11. Változtasd meg magad!
12. Van baj!

Kapcsolódó cikk:

Kowalsky meg a Vega: Szemenszedett igazság

Kowalsky meg a Vega: Forradalom Rt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!