Lemezkritika

2011.03.04. 12:03

Rod Stewart: Fly Me To The Moon… The Great American Songbook Volume V.

Rod Stewart megírta a Nagy Amerikai Daloskönyv ötödik részét. Totális siker ez is.

Rod Stewart, Fly Me To The Moon, The Great American Songbook, Frank Sinatra

Van abban valami furcsa, hogy egy brit előadó énekli el a Nagy Amerikai Daloskönyvet — ahogy elnevezték Rod Stewart sorozatát —, de a világkultúrát, a globalizációt ismerve ebben azért ne nagyon keressünk kivetnivalót. Ugyanis a sajátos, rekedtes hangú énekes bizonyította, hogy nagyszerűen tudja előadni ezeket az amerikai dalokat. Nem véletlen, hogy a sorozat már az ötödik résznél tart, és a hallgatók nem is unják, mert eddig mindegyik tétel kirobbanóan sikeres volt. Hogy meddig tart majd a sorozat, nem tudni (a legelső 2002-ben jelent meg), mindenesetre hamarosan érkezik az eddigiekből szemezgető válogatásalbum is.

Addig is itt van ez a legújabb, Fly Me To The Moon című ötödik rész, amely az eddigiek közül a leginkább táncosra sikeredett a dalok hangulatát tekintve. Ugyanaz a swinges stílus folytatódik most is, mint az eddigieken. Rod Stewart kiválóan érzi ezt a stílust, és hangja is jól illeszkedik hozzá (legfeljebb a magasabb regiszterekben vékonyul el kissé). A számok hangszerelése elsőrangú, s az egész lemez — bár csak 39 perc hosszú, de nem ezért — megunhatatlan hallgatnivaló. Hiszen tele van olyan klasszikus felvételekkel, amelyeket jól ismerhetünk filmbetétdalokként vagy éppen reklámok kísérőjeként. Így a címadó Fly Me To The Moon egy kávéhoz, a What A Difference A Day Makes pedig egy teához illeszthető, azoknak persze, akik nem ismerik eredetiben. De itt van a gyönyörű Moon River, amelyet többek között Audrey Hepburn színésznő énekelt el, vagy a Frank Sinatrától jól ismert I’ve Got You Under My Skin (amelyet aztán Bonóval közösen is elénekelt Frankie boy). Olyan dalok ezek, amelyeket több előadó is elénekelt a maga stílusában, így adódik az összehasonlítás Rod Stewart előadásával is, de ebben simán állja a tesztet a szőke sztár.

A Grammy-díj nyertes The Great American Songbook ezen része is ott van sikerlisták élén. Nem is csoda, hiszen a sorozat példa nélkül álló sikereket ért el a legnagyobb példányszámban eladott, új felvételeket tartalmazó hangfelvétel sorozataként a zenetörténelemben, több mint 17 millió értékesített példányával.

(Rod Stewart: Fly Me To The Moon… The Great American Songbook Volume V. Kiadó: Sony Music)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Jól áll Rod Stewartnak ez a swinges stílus (is)
[/caption]Számlista:
1. That Old Black Magic
2. Beyond The Sea
3. I’ve Got You Under My Skin
4. What A Difference A Day Makes
5. I Get A Kick Out Of You
6. I’ve Got The World On A String
7. Love Me Or Leave Me
8. My Foolish Heart
9. September In The Rain
10. Fly Me To The Moon
11. Sunny Side Of The Street
12. Moon River

Kapcsolódó cikkek:

Rod Stewart: Soulbook

Rod Stewart: Still The Same… Great Rock Classics Of Our Time

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!