Lemezkritika

2012.04.13. 16:27

Lionel Richie: Tuskegee

Visszatérés a szülőhelyre, visszatérés a gyökerekhez — duettlemez az énekes korábbi sikereiből.

Baranyi György

Úgy látszik, divat lett a korosodó zenészek, énekesek körében, hogy a pályafutásuk azon időszakában, mikor már a nagy sikereken túljutottak, mondhatni túl vannak a zeniten (de persze még nem elfeledve), elkezdenek nosztalgiázni, és készítenek egy csendesebb, nyugisabb lemezt, sokszor saját dalaikat feldolgozva, újraértelmezve. Nincs ez másként a nyolcvanas-kilencvenes évek sztárjával, a volt Commodores-tag, majd szólóénekesi pályára lépő Lionel Richie-vel sem. Kiadta hát a Tuskegee című albumát, és összetoborzott jó néhány énekest, hogy duettekben adja elő korábbi dalait, melyek között olyan slágerek vannak, mint a Say You, Say Me, a Hello, a Dancing On The Ceiling, az All Night Long vagy a Faith No More által is sikerre vitt Easy.

A címválasztás nem véletlen, hiszen Lionel Richie Tuskegee-ben (Alabama) született és nevelkedett, és itt érték az első zenei benyomások is. („Vidéki fiú vagyok, és büszke vagyok erre. Ezt a lemezt létrehozni természetes volt számomra” — nyilatkozta Richie.) Éppen ezek hatására írta át a korábbi dalait egyfajta R&B countrys, west coastos, lazulós stílusba. A dalok többsége ugyanis nem éppen pörgős, sokkal inkább finom, lassúbb, érzéki feldolgozás olyan duettekben, amelyben vendégként szerepet kap például az ismertebb nevek közül Kenny Rogers, Shania Twain, Willie Nelson és Pixie Lott, de a számomra kevésbé ismert előadók is jó teljesítményt nyújtanak. Az első öt felvétel után azért már vártam, hogy kissé kilépjünk ebből a lebegősebb, de azért nem túlcukrozott világból, és bizony a Dancing On The Ceiling, közösen Rascal Flattsszel meg is hozza a gyorsítást. Ugyancsak a ritmusosabb dalok sorába illik bele az All Night Long is vagy a Just For You. Kétségtelen, a dalokba minden lelkét beleadja a női szívek mestere, és még billentyűsjátékkal is hozzájárul a sikerhez. A megaslágernek számító Easy-ben pedig nem kisebb név játszik szájharmonikán, akusztikus gitáron, mint a már egyáltalán nem fiatal Willie Nelson, akivel ketten remekül visszaadják a dalnak azt a lusta vasárnap reggeli hangulatát, amelytől oly megkapóvá, fogóssá válik e szerzemény.

Lionel Richie tehát élt a lehetőséggel, és elkészítette a saját magát „feldolgozó” lemezt. S aki kíváncsi, mit tud még mindig a színpadon, az ne hagyja ki november 21-én a fellépését a Budapest Arénában!

(Lionel Richie: Tuskegee. Kiadó: Universal Music)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Lionel Richie számos slágert adott a zenei világnak
[/caption]Számlista:
1. You Are (with Blake Shelton)
2. Say You, Say Me (with Jason Aldean)
3. Stuck On You (with Darius Rucker)
4. Deep River Woman (with Little Big Town)
5. My Love (with Kenny Chesney)
6. Dancing On The Ceiling (with Rascal Flatts)
7. Hello (with Jennifer Nettles)
8. Sail On (with Tim McGraw)
9. Endless Love (with Shania Twain)
10. Just For You (with Billy Currington)
11. Lady (with Kenny Rogers)
12. Easy (with Willie Nelson)
13. All Night Long (with Jimmy Buffett)
14. Angel (with Pixie Lott)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!