Lemezkritika

2012.04.03. 13:29

Mihály Tamás: Last Minute

A szerző ajánlásával: Szeretettel mindenkinek, omegásoknak és nem omegásoknak!

Baranyi György

Az Omega együttes basszusgitárosa, zeneszerzője, Mihály Tamás úgy vélte, itt van az ideje szólólemez készítésének. Igaz, már 1983-ban kijött egy önálló lemezzel, a Szintetizátor varázzsal, de ez nem saját műveket tartalmazott, hanem klasszikus zeneszerzők (Liszt, Wagner) műveinek átiratát az akkor oly divatos szintetizátorzenére. Igaz, 2006-ban megjelent a Horváth Péter szövegeire épülő 56 csepp vér musicalje is, de mégis a mostani, Last Minute című lemezét tekinthetjük az első valódi szólóalbumának.

Mihály Tamás mindig is tisztességgel, becsülettel tette a dolgát az Omegában, s bár soha nem tolakodott az előtérbe, mindig remek számokat írt, ami köszönhető zenei végzettségének is. A kezdetektől tagja a csapatnak, igazi rockzenész, hangszerének mestere. Mondom ezt akkor is, ha tudjuk, egy együttesben nem a basszusgitárosok szoktak tündökölni, ők leginkább a stabil alapokat hozzák. Ám Mihály Tamás basszusjátékára azért oda kell figyelni mindenképpen! Igaz, a szólólemezén ezt a feladatot többször „átengedi” a fiatal tehetségnek, Szőlőssy Katának, míg jómaga inkább bőgőzik, illetve billentyűs hangszereken játszik. A zenésztársak többsége egyébként fiatal muzsikus, köztük Mihály Tamás fia, András is ott van, és mindenképpen említsük meg Maróthy Zoltán gitárost, aki az egész lemezen végig nagyon egyenletesen, magas színvonalon teljesít — ahogy ezt már megszokhattuk tőle. Az albumon persze több dalt is énekel egyedül vagy duettben, illetve többedmagával Mihály Tamás, s nem is rosszul. Bár nem vetekedhet a profi énekesekkel, de orgánuma azért szerethető, mélyebb hangfekvésű, jó hallgatni.

A lemezhez egyébként énekesekben is válogatott csapatot hozott össze a szerző (apropó, ne feledkezzünk el a szövegíróról, aki nem más, mint aki az 56 csepp vérnél is a szövegíró-szerzőtárs volt, Horváth Péter). Rögtön a nyitó Égi buli című húzós rockdalban Mihály Tamás mellett Charlie, Somló Tamás és az Apostolból ismert Meződi József énekel. Méghozzá egy olyan égi csapatról, amelyben az ismert, elhunyt zenészek játszanak közösen, Jimi Hendrixszel kezdve a sort, egészen Amy Winehousig. A Jégmadár egy érzelmesebb, a korai évekre visszatekintő dal, omegás utalásokkal a szövegben, nagyon jól felépítve. Az Ez van! az egyik legkeményebb szerzemény a lemezen, melyhez kiválóan illik Somló Tamás hangja, miközben a vokált Presser és Mihály Tomi biztosítják. A Leltár megint egy érzelmesebb tétel, Mihály Tamás énekével, címéhez hűen egyfajta számvetésnek is tekinthető. A CD egyik csúcsdala a Sztár leszek!, melyben Nagy Feró kap énekesi szerepet. A szöveg és a zene igazi teljességet ad, s nem mellékesen jól odamondanak a celebeknek, kifigurázva mindazt a folyamatot, amelytől ma celebbé válhat valaki. A lemez leghosszabb dala az egykori zenésztárssal, Presser Gáborral közös dal, az Amit nem lehet, melyben jól kiegészíti egymást a két mély hangú énekes, s eközben finom zenei betéteket élvezhetünk.

A város című szerzemény tiszteletadás Budapestnek, másrészt számomra kifejezi azt az érzést is (sokszor ellentétes érzelmeket), amit egy ilyen nagyváros kivált az ott élőkben. Természetesen Mihály Tamás énekli ezt a dalt, mint ahogy a némiképp musicalesre sikeredett Vekker urat is. Szintén telitalálat a Hallgat a tenger, melyben Meződi József mellett Szirtes Edina Mókus énekel, gyönyörűen, s hozzá hegedűjátékával színezi a hangzást. Ettől aztán a dal egyfajta folkos-népzenei, sőt mondhatnánk, világzenei hatást kap, s teszi a dalok közül is kiugróvá ezt a számot. Ezután viszont egy nagyot váltunk: az Én mindent tucc! persze hogy egy paródia a számítógépes, elgépiesedett zenékről, amelyhez a zenei kíséret is igazodik, hiszen csak elektronikát kapunk. S zárásként megint két nagyszerű tétel: a Charlie énekével fémjelzett, megint a „keményebb” zeneszerzői vénából származó Az utolsó dal, majd pedig leütésként a Cseh Tamás munkássága előtt tisztelgő Tíz év múlva (mely anno Cseh Tamás és Bereményi Géza Fehér babák takarodója című lemezén jelent meg), melyben Mihály Tamás énekpartnere Pásztor Anna az Anna And The Barbiesból (s a Balkán Fanatikból is ismerhetjük korábbról).

Mihály Tamás nem kapkodta el a szólólemezét. Az Omega ötvenéves évfordulójához is igazítva jelent meg az albuma — s ami igazán szívet melengető: ott van a lemezeladási listák élmezőnyében! Ez is bizonyítja, hogy nincs minden veszve: az igényes szerzői rocklemezre is van kereslet!

(Mihály Tamás: Last Minute. Kiadó: Magneoton)

[caption id="" align="alignright" width="334"] A borító is olyan igényes, sok fotóval, mint amilyen a zene
[/caption]Számlista:
1. Égi buli (ének: Mihály T., Charlie, Somló, Meződi József)
2. Jégmadár (ének: Mihály T.)
3. Ez van! (ének: Somló T.)
4. Leltár (ének: Mihály T.)
5. Sztár leszek! (ének: Nagy Feró)
6. Amit nem lehet (ének: Presser G., Mihály T.)
7. A város (ének: Mihály T.)
8. Vekker úr (ének: Mihály T.)
9. Hallgat a tenger (ének: Szirtes Edina Mókus, Meződi J.)
10. Én mindent tucc! (ének: Mihály T.)
11. Az utolsó dal (ének: Charlie)
12. Tíz év múlva (ének: Pásztor Anna, Mihály T.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!