Lemezkritika

2013.01.23. 11:33

Omega: Szimfónia & Rapszódia

Újabb kiadvány, mely kapcsolódik az együttes 50 éves fennállásához. Omega-zene, szimfóniában és rapszódiában „elbeszélve”.

Baranyi György

Számos olyan Omega-felvétel van, amely önmagában is érdemes arra, hogy feldolgozzák azt szimfonikus hangszerelésben (ez amúgy is divattá vált a rockegyüttesek körében). Ezek a dalok leginkább a csapat úgynevezett űrrock korszakához köthetők, amikor hangszerelésében is nagyívűbb felvételek születtek, de természetesen választhatók dalok bármely más korszakukból is. Így aztán létrejött ez a duplalemezes CD-kiadvány, melynek első korongja a Szimfónia, második korongja a Rapszódia nevet kapta.

Az album borítóján nem az egész csapat, csak Kóbor János látható, s valóban, igazából ezeken a  CD-ken nem is játszik a teljes együttes (csak Benkő László, Debreczeni Ferenc és Kóbor János, illetve vendégzenészként Gömöry Zsolt, Szekeres Tamás és Küronya Miklós). Ettől függetlenül kerek egész mindkét korong. S hogy rögtön a kiadvány második részével, azaz a Rapszódiával kezdjük: ez a lemez már ismerős lehet, hiszen korábban megjelent (itt olvasható róla a recenziónk). Így sok mindent itt ezért nem is írnék róla. Egyedül annyi a különbség a korábban megjelent kiadványhoz képest, hogy itt már csak magyarul énekel Kóbor János, míg a korábbi lemezen hol angolul, hol magyarul tette ezt. Egyébként minden megegyezik a két lemezen, a dalsorrend és a borítógrafika is, a már ismert Liszt Ferenc–Kóbor János közös megoldással.

A mostani lemez első korongja tehát a Szimfónia. Hogy a grafikával kezdjük: itt is a Liszt–Kóbor analógiával élnek, csak éppen Benkő Lászlót és Beethovent ábrázolták mellszoborként. S természetesen a párhuzam Beethovennel nem véletlen, a szimfónia miatt sem, illetve a Nyitány is az ő kompozíciója. Arra is vigyáztak a lemez készítői, hogy ne legyen átfedés a Rapszódia és a Szimfónia dalai között, így mindkettőn más-más számokat dolgoztak fel. A Szimfónia – akárcsak a Rapszódia – is kiválóan szól, nagyon jó a felvétel minősége, tisztán kivehetők a különböző hangszerek. Valóban, az olyan dalok, mint a Nyári éjek asszonya, a Fekete pillangó, a Kemény játék vagy a Nem tudom a neved mind tökéletesen átültethetők szimfonikus hangszerelésre. Ez utóbbi hangzás egyébként Gömöry Zsoltot dicséri, aki rendszeres szereplője amúgy is billentyűsökön az Omega-koncerteknek. Bónuszként pedig megkapjuk ugyanezt a szimfonikus felvételt élőben úgy, ahogy az az októberi Omega-jubileumi koncerten elhangzott a budapesti Papp László Sportarénában. Ez talán még élvezetesebb, mint a stúdiófelvétel, olyan remek és megható pillanatokkal, mint amikor a közönség a zenére énekli a Fekete pillangót.

Érdekes és különleges kiadvány született ezzel a dupla CD-vel, mely jól beleillik az Omega 50. évfordulójába.

(Omega: Szimfónia & Rapszódia. Kiadó: Mega Multimédia)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Az Omega szimfóniában és rapszódiában is remekül szól
[/caption]Számlista:
CD1:

1. Szimfónia
2. Nyitány
3. Nyári éjek asszonya
4. Kemény játék
5. Fekete pillangó
6. Nem tudom a neved
7. Start
8. Gammapolisz
9. Égi vándor
10. Csukány (Finálé)
Bónusz: Szimfónia koncertfelvétel

CD2:
1. Rapszódia
2. Nyitány
3. Égi harangok
4. Az arc
5. Babylon
6. Éjféli koncert
7. Meghívás
8. Minden könnycseppért kár
9. Levél – Poste Restante
10. Napot hoztam, csillagot
11. Hallgatag szív
12. Égi jel
13. Hajnali óceán
14. Mozgó világ
15. Metamorfózis II.
16. A kereszt-út vége
17. Finálé

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!