Magazin

2010.11.17. 19:05

Meglepték a bent dolgozó hölgyek az ablakot mosó alpinistát

Megyénkben is akadnak olyanok, akik nem éppen hétköznapi munkával keresik kenyerüket. Például az ipari alpinisták vagy az állatok preparálásával foglalkozó férfi.

Négyesi Ildikó

Akinek nincsen saját kutyája, macskája, az is láthatott már az utcán kozmetikázott négylábúakat. Őket a kutyakozmetikus szépítette meg. A megyeszékhelyen a szandaszőlősi Nagyné Pusztai Márta űzi ezt a mesterséget.
— A nyírás, fürdetés és körömvágás is a feladataim közé tartozik. A szobakutyákat sűrűbben hozzák, két-három havonta. Az udvari kutyákat pedig egy évben kétszer — magyarázta a szandaszőlősi hölgy. Ami érdekesség a munkájában, hogy nemrégiben egy lovat kellett megnyírnia. Nem tudta levedleni megvastagodott szőrét, így segíteni kellett neki.

A másik érdekes foglalkozás a kitömött állatokhoz kapcsolódik. Bizonyára mindenki látott már olyat az iskolában, vagy a múzeumokban. Ilyen jószágokat preparál a cserkeszőlői Mengyán Ferenc, aki egy vérbeli vadászfamília tagja. Nagyapja és édesapja is ezt a foglalkozást űzte. Nem csoda hát, hogy Ferenc már viszonylag fiatalon belecsöppenve ebbe a világba úgy döntött, továbbviszi a családi hagyományokat. Ám a felmenők nemcsak vadásztak, hanem a szebb egyedeket kitömték, azaz preparálták, így megőrizték azt az utókor számára.
Hogyan is készül egy kitömött állat? Kellenek szerves részek, például bőr, illetve a madaraknál a teljesen letisztított végtagcsontok is elengedhetetlenek.  Jelenleg szürkemarha-fejet, illetve vadpulykát preparál Mengyán Ferenc.

— Ipari alpinistaként és ipari búvárként dolgozom. Főfoglalkozásban űzöm mind a kettőt — mesélte a szolnoki Kosztyú Tamás. Milyen feladatai vannak az alpinistáknak? Nehezen megközelíthető helyeken és műemlék épületeken végeznek javításokat, reklámfeliratokat festenek magas épületek oldalára stb.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] A szolnoki Vártemplom tetején sérült cserepeket cserélt ki Kosztyú Tamás.
[/caption]
Tamás megosztott lapunkkal egy érdekes történetet arról, mennyire hatással van az emberekre a reklám. — Volt idő, amikor az egyik üdítőitalt ipari alpinistákkal reklámozták. Arra, hogy ez mennyire hatással volt az emberekre, akkor döbbentünk rá, amikor egy irodaház ablakait tisztítottuk — mosolyodott el az ipari alpinista. Azt az üdítőitalt kapták az ott dolgozó hölgyektől, ami a reklámban szerepelt.

A másik érdekes története egy motoros siklóernyővel repülő férfihez kapcsolódik. A pilóta a kengyeli Bagimajor fölött repült. Hogy mi történt vele, azt megtudhatja az Új Néplap csütörtöki számából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!