Magazin

2013.08.25. 09:55

A levegőben is hódítanak

Címkék#civil élet

Már nem csak „szűkebb hazájában” hódít a komáromi Kassák KSE berkein belül működő F.B.I. (Fiatal Bicósok Innovációja) Street Generations extrémsport szakosztály.

Szűr Annamária

A közelmúltban a Vöröskereszt komáromi gyerektáborának résztvevői előtt tartott bemutatót az F.B.I. Street Generations. Buzás Tamás alapító-vezető már érkezéskor látta, hogy jó lesz a hangulat a bemutatójukon.

– Nagyon vártak ránk a gyerekek. Ez abból is látszott, hogy folyamatosan leskelődtek az ablakból, amikor megérkezett a csapat. Három, zenére megkoreografált számmal készültünk. A Parkour, BMX és zsonglőr bemutatók után KRESZ-lapok kitöltésével mértük fel, mennyit tudnak a kerékpáros közlekedési szabályokról a résztvevők.

A legjobb kitöltőt egy bringás webáruház által felajánlott ajándékcsomaggal jutalmaztuk, de a többiek sem maradtak élmény nélkül: a földre fektettük le őket, a srácaink pedig látványos szaltókkal és kerékpárral ugrattak át felettük – részletezte Tamás, akitől azt is megtudtuk, hogy van olyan nap, amikor két helyen is fellépnek.

 – Még mindig meglepődve mondom, de már a megyehatáron túlra is hívnak minket. A közelmúltban, Tapolcán és Keszthelyen is felléptünk, de Csopakon is nagy sikerünk volt. Itt 3500 néző tapsolt nekünk a Csopakabana rendezvényen. Mindenhol megmutatjuk, mi mindenre lehet képes az ember két keréken vagy épp egy dobbantó segítségével.

Sokat jelent számunkra, hogy egyre több és távolabbi helyre hívnak minket. Elindultunk egy nemzetközi zsonglőr versenyen is, a versenyre készített videónkat és a szavazást a facbeook oldalunkon megtalálhatja bárki. A közelmúltban át is vettük a vezetést a mezőnyben – részletezte.
Az F.B.I. Street Generations tagjai úgy látják, igény van arra, amit, és ahogy csinálnak. A visszajelzések mindenhol pozitívak, nem egyszer megkapták már a közönségkedvenc jelzőt is. Mindezért megdolgoztak...

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Az extrémsport nem veszélytelen, a fiatalok mégis élvezettel űzik FOTÓ: SZŰR ANNAMÁRIA
[/caption]
– Ezek a fiúk úgy indultak neki ennek a sportnak, hogy az előítéleteket is le kell küzdeniük, vagy stílszerűen: át kell ugratniuk ezeken. Azért álltak össze, hogy megértessék az emberekkel: ők nem vandálok, nem rongálók, hanem az extrém sportokat űzők, akik nem egyszer szabad téren, utcákon, falakon mutatják be lélegzetelállító mutatványaikat. Nem mindenki szeret focizni vagy épp úszni.

A mai fiatalok előtt már kinyílt a világ az internetnek köszönhetően. Ömlik rájuk az újdonság, az extrémitás. Nekik köszönhetően egyre több ember érti meg az üzenetüket. Bíznak, bízunk benne, hogy lassan nekik is építenek megfelelő „játszóteret”, skate parkot, vagy valami hasonlót, ahol rendezett körülmények között gyakorolhatnak, fejlődhetnek, fejleszthetik magukat – mondta el egy, a bemutatókon rendszeresen szpíkeri feladatokat is ellátó fiatalember, aki úgy véli, a csoport tagjai nagy utat tettek meg fiatal koruk ellenére. Rengeteg taps és gratuláció volt már a jutalmuk. Képviselik a városukat, Komáromot, remélhetőleg előbb-utóbb külföldön a hazájukat is, képviselik az utcai stílusokat, merik önmagukat vállalni.

A fiatalok szülei sokat segítettek már. A csapatban huszan vannak most a rendszeresen fellépők. Van köztük BMX-es, parkouros (a parkour egy olyan extrém sport, ahol városi akadályokon keresztül kell eljutni minél gyorsabban egyik helyről a másikra), dirt-bike-os és rolleres is. A legutóbbi fellépésen mutatkozott be ifjú zsonglőrjük is. A tagok többsége komáromi, de győri, csallóközaranyosi, tápszentmiklósi és észak-komáromi fiatalok is erősítik a csoportot.

– Büszke vagyok rájuk, ahogy szüleik is. Sokan segítettek már eddig is, de nagy könnyebbség lenne, ha magunk mögött tudhatnánk egy szponzor támogatását is, hogy még profibb felszereléssel, körülmények között folytathassuk „utcai missziónkat” – emelte ki Buzás Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!