Magazin

2015.05.25. 17:52

Bronzérmes lett a Jászsági virágvarázs

Virágkompozíciót, autót, kamiont, mozdonyt, sőt helikoptert is megformázott már grillázsból az ügyes kezű Pásztorné Ónodi Erika, noha az újszászi asszonynak nem ez a tanult mestersége.

Kovács Berta

Családtagok, barátok, ismerősök kérésére, névnapra, születésnapra számos látványos tortát elkészített már, a napokban pedig egy bronzérmet is beszerzett élete első megmérettetésén.

– Egyszer egy Tápiógyörgyén élő néni adott nekem egy grillázs malacot, melyet nekem kellett kidíszítenem. De ténylegesen 2008-ban kezdtem el tortakészítéssel foglalkozni – avatott be a kezdetekbe Erika. – Igaz, láttam már korábban is, hogy miként készül a grillázs, az előző férjem is értett hozzá, de mégiscsak magamra voltam utalva a kísérletezéssel. Ki kellett tapasztalnom a cukor viselkedését, hiszen nem mindegy, mikor nyúl hozzá az ember. Például olyankor sem jó tortát készíteni, ha esik az eső, mert nem szereti a párát. Emiatt főzés mellett sem célszerű belevágni. A hab megbarnul, nehéz vele ilyenkor dolgozni.



A kezdetekben Erikával is megesett olyan, hogy eldőlt a megformázott kosárka füle, vagy megégette a kezét a rácsöppenő cukor. Mindez persze nem tántorította el, készítette szorgosan az égetett cukor nyalánkságokat. Hobbiját nem csak a család, de a munkatárai is örömmel fogadták, a keletkezett törmeléket ugyanis ők nassolhatták be. A gyakorlásnak meglett az eredménye, mint mondta, még senki sem távozott csalódottan a tortájával.

Krassóiné Gyüre Rozália kitartó biztatására Erika végül arra is vállalkozott, hogy rész vegyen egy megmérettetésen. A május 17-i lajosmizsei VI. Grillázs Majális Verseny és Vásáron, ahol az ország különböző szegletéből érkezett 47 nevező mutatta be tudományát, a neves szakemberekből álló zsűri Jászsági virágvarázs nevezetű alkotását bronzéremmel jutalmazta. – Úgy vágtam bele, hogy itt majd tapasztalatokat szerezhetek, meglátom, ki mit tud alkotni, ennek ellenére nagyon izgultam. Tanuló, hagyományos és modern kategóriában lehetett nevezni, én a hagyományos kategóriát választottam. Arra egyáltalán nem számítottam, hogy érmet is szerzek; csak úgy potyogtak az örömkönnyek a szememből!

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Erika alkotásait nemcsak közvetlen környezete értékeli, hanem immáron egy komoly verseny zsűrije is díjjal ismerte el tudását. FOTÓ: Fodor Orsolya
[/caption]

A díjazott torta elkészítése mindenestül 11 órát vett igénybe. Mint Erika elárulta, nála soha nem az lesz a végeredmény, mint amit kezdetben elképzel, menet közben is változtat a terveken. Így történt ez most is, a kosár fülét díszítő virág például eredetileg a rózsák helyére került volna.

A tortát a jász hímzés motívumaival díszítette – nem véletlen tehát a Jászsági virágvarázs elnevezés. Sőt, a hatást fokozandó, a rendezvényen Erika is és az őt elkísérő Gyüre Rozika és Bartáné Jutka is népviseletbe bújt.

– Nem volt kötelező beöltözni, de a „grillázsguru” Rimóczi László, a szervező Magyar Grillázs Szövetség elnöke kérte, hogy aki tud, népviseletben jelenjen meg. A ruhát az újszászi Sárándiné Marika néninek köszönhetem. Szenzációs volt egyébként a verseny hangulata! Nagyon jól éreztük magunkat!

S vajon mi lesz a bronzérmes torta sorsa?

– Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak szeretném felajánlani. Úgy vélem, jobb helyre is nem kerülhetne!

Erika három gyermek mellett hódol hobbijának, őket sem hagyja hidegen a nyalánkság. – A 23 éves lányom már egész ügyes a díszítésben, a 6 éves kisfiam is megpróbálkozott már a nyomózsákkal, a 23 éves nagy fiam viszont inkább ötleteket szokott adni.

Erika most egy kis pihenést tervezett be, mint mondta, még le kell neki eresztenie a verseny után, de el is fáradt. Később azonban szeretné még a húzott cukor készítését is megtanulni, hisz abból gyönyörű virágokat, csokrokat tudna készíteni. De munkatársainkat is megörvendeztette egy formás tortával, így első kézből igazolhatjuk, hogy az újszászi hölgy grillázsa nemcsak szép, de finom is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!