Magazin

2017.05.27. 09:30

Vakriasztás: A tűzoltókon vagy a szakin múlik minden?!

A katasztrófavédelmet és a mentőket is riasztották a szolnoki Vízügyi Székházhoz péntek este 6 óra körül. A felhajtás nagyobb volt, mint a láng. A füstről nem is beszélve.

Pozsonyi Tibor

Péntek este 18:20 körül vettem üldözőbe egy tűzoltóautót az Ady Endre úton. Mint kiderült, nem messzire, a Vízügyi Székházhoz tartott. Én is besorakoztam a parkolóba, bár alig fértem a négy szerkocsiktól és a mentőktől. Villogott az egész parkoló, komolyabb volt, mint egy nagyszínpad.

Kipattantam, hogy szemügyre vegyem a dolgokat. Kérdezgetem a megfigyelőket, mi történt? Senki sem tudott semmit. Mindenki csak gyönyörködve kémlelte a magasságokat és a történő eseményeket.

Kisvártatva megtudtam: egy tűzjelző berendezés riasztást küldött, ennek valós okát keresik a lánglovagok.

Elkezdtünk a katasztrófavédőkkel körözni az épület körül. Akárhogy néztük, az elsődleges vizuális feltárás alapján semmi sem történt. Közben ki-be járkáltak az épületben, néhol egy poroltó is felvillant egy tűzoltó kezében, és még mindig stroboszkóp-üzemmódban szikrázott az egész tér.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Próbálják megoldani a darus autó problémáját Fotó: Pozsonyi Tibor
[/caption]

Aztán hirtelen útjára indult a darus kocsi emelője a magasságba. Azaz hogy akart volna indulni. Hallottam a katasztrófavédelem cébéjén, hogy hiba a rendszerben. Több egyenruhás is összegyűlt az emelőkosár körül, de az csak nem akart mozdulni. Közel fél óra eltelt, miután befutott a szaki. Megadta a jelszót (avagy gyors vírusirtás történt), és végre fellegekbe emelkedett a kosár, immáron két emberrel. Elképesztő adrenalin futott át a megjelenő nagyközönségen; végre történik valami!

A kosár egészen a 10. szintig haladt, majd lefelé evezve végigpásztázták az összes ablakot: vaklárma volt. Kb. egy órán át tartott a mérkőzés, majd mindenki elvonult.

Az ügy konklúziója számomra: mi van, ha valós problémáról van szó? Mi van, ha valóban lángol az épület a 15. emeleten és nem tud kimenekülni senki? Remélem csak egy ritka hiba volt, amit ki tudtak küszöbölni egy szerencsés vaklármás riasztásnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!