APRÓSÉF

2017.11.06. 06:56

Élet a hamburgeren túl – Ön is meg fog lepődni, hogy Bence mire költi a zsebpénzét!

Kacsamell és szarvasgombás rizottó: ezzel a káprázatos vacsorával várt bennünket Molnár Bence. A tizennégy esztendős szolnoki srác a legjobb séfektől tanul főzni, hogy egyszer majd saját éttermet nyithasson. Bence második lett a Konyhafőnök Junior televíziós vetélkedőn, hétvégén a csokoládé fesztiválon mutatja meg bámulatos rutinját és tehetségét.

Molnár Bence nem csak családját, iskolatársait is lenyűgözte tehetségével. Nemrég 156 muffint sütött nekik

Fotó: Mészáros János

– Pár perc és mehet a sütőbe – Molnár Bence szakértő szemmel vizsgálja a félig kész kacsamellet, aztán úgy dönt, még visszateszi a sercegő zsírba a húsokat. Apja, Imre néha tanácsokkal látja el a sütést illetően Bencét, bár 14 esztendős fia ezeket nem egyszer felülbírálja.

A küszöbön álldogáló édesanya, Andrea karján a legkisebb gyermek üldögél, a középső fiú kiváló házigazdaként sürög-forog körülöttünk.

– Látom már, lesz mit mosogatnom! – sóhajt fel Andi, majd hozzáfűzi, náluk ez a munkabeosztás. Bence főz, apa segít neki, ő meg rendet rak utánuk.

– Apai nagymamámtól tanultam sütni-főzni, ő hivatásos szakácsként dolgozott. Felültetett az asztalra, és együtt alkottunk. Először, ötévesen piskótát készítettünk, a rántotta túl egyszerű lett volna – nevet Bence, aki ekkortól egyre gyakrabban fordult meg a konyhában.

A tészták után megismerkedett a zöldségekkel, a húsokkal, a tejbegríz és a paprikás krumpli egy idő után nem okozott neki kihívást. Ezeket az egyszerűbb ételeket ma anya főzi.

– Másfél évvel ezelőtt rágni kezdte a fülemet Bence, hogy nevezzük be őt a Konyhafőnök Junior televíziós vetélkedőre. Az utolsó pillanatban küldtük el a jelentkezési lapot.

– Kis idő múlva felhívtak a tévétől, hogy Bencének meg kell jelennie egy válogatón, főzzön valamit itthon, és azzal az étellel együtt utazzunk fel Budapestre – meséli az édesapa.

– Csirkepaprikást készítettem, nokedlivel. Szerintem jó lett – veszi át a szót Bence.

– És izgalmas ízű! – fűzi hozzá nevetve édesanyja, majd az egész család kuncogva elmeséli, hogy

főzés közben Sprite-ot ittak és hát véletlenül a kikészített pohár víz helyett azzal öntötte fel Bence a csirkét. Még jó, hogy csak egy deci volt a pohárban.

– Talán fura, de tényleg finom lett! Fent, a stúdióban csak kitálalni kellett. Én joghurtos-tejszínes-kapros habot nyomtam az uborkasalátára, amit szifonban állítottam össze. Odavolt a zsűri az ötletért, bekerültem a versenybe.

Bence közben átköltöztette a kacsát a sütőbe, éppen 12 perc kell ahhoz, hogy ideális puhaságú legyen a hús. A rizottóra is figyel: alaplé mellett fehér bort ad a rizshez és…

– …egy kis szarvasgombát. A zsebpénzem egy részét erre költöttem. Meg fűszerekre – bólogat, aztán visszatér a vetélkedőhöz, ami – meséli tovább – egy nyáron keresztül zajlott.

– Akkor nem is volt igazi vakációja, de hát… valamit valamiért. Pálszabó Misi bácsi szolnoki séfnél tanult, később egy étterembe is bejárt, hogy még több gyakorlatot szerezzen.

– A fináléig jutottam. Amíg én bent főztem, apáék odakint izgultak. Csak második lettem – Bence szavai mögött még mindig érezni enyhe csalódottságot. Ő tényleg a győzelmet remélte. Amikor mentek haza kocsival az eredményhirdetés után, lehúzta az ablakot és kikiabálta bánatát, dühét.

– Aztán később kiderült, valójában győztes vagyok:

a Michelin-csillagos séf, Sárközi Ákos úgy döntött, a harmadik helyezett lányt és engem szárnyai alá vesz, és tanítványul fogad.

– Lehet ennél nagyobb megtiszteltetés? – néz rám, közben kever egyet a krémes rizottón. A kacsa megsült, Bence egyet kettévág, hogy leellenőrizze.

– Ez a saját késem, senki nem nyúlhat hozzá – mutatja a bitang hatalmas szerszámot, ami majdnem nagyobb, mint ő. Na, jó, kis túlzással. Bár az tény, hogy a fiú 14 évesen nem a legmagasabb srácok közé tartozik.

– Ne szépítsük: én vagyok az osztályban a legalacsonyabb. Az egyik forgatásnál lépcsőt tettek alám, hogy felérjem a hatalmas lábast.

A kacsa pompás, belül kicsit véres, ahogy annak lennie kell.

– Meg nem enném így! – húzza el a száját anya, Bence erre bekapja a legvörösebb szeletet.

– Ötnapos francia főzőkurzust nyertem, a tavaszi szünetben utazunk ki a családdal. Úgy, de úgy várom…! – sóhajt fel győztesünk, majd megsúgja, ő azért marad az olasz konyha szerelmese. Mert rajong a pastákért, a „hullalapos” pizzákért és az olasz életérzésért.

– Pedig még soha nem voltam Olaszországban! De egyszer biztosan eljutok, sőt, oda is költözök! Felülök egy repülőgépre, és huss…!

Molnár Bence nem csak családját, iskolatársait is lenyűgözte tehetségével. Nemrég 156 muffint sütött nekik
Fotós: Mészáros János

Bence gyorsan behív a szobába és megmutatja a szekrénye tetején sorakozó repülőmaketteket és a 3D-s híres építményeket. No de vissza a konyhába a rizottóhoz, mert az is elkészült.

Elő a tányért, egy kis rizs, a húsok, a szarvasgomba, parmezán reszelve és balzsamecetkrém. Eláll a lélegzetünk a látványtól, hát még, amikor megkóstoljuk…! Elhisszük: Bence tényleg igazi Junior Séf!

A főzés-sütés gyerekjáték! – vallja a fiatalember

– Tudjátok, hogy ott leszek mindkét nap a csokoládé fesztiválon is? – kérdezi Bence vacsora közben. – Csokis sütit és csokimousse-t készítek, megmutatom a látogatóknak, hogy a főzés-sütés nem ördöngösség! Mondhatni, gyerekjáték! – mutat magára, mi pedig hajlandóak vagyunk neki elhinni, hogy a konyhai munka tényleg csak öröm és boldogság. „Véletlenül” előkerül a hűtőből a már emlegetett csokimousse, Bence semmit nem bíz a véletlenre, mindent előre legyakorol, hogy a helyszínen tökéletesen sikerüljön. Nemrégiben az iskolatársait kápráztatta el: 156 darab muffint sütött nekik a suli konyhájában. Ugye, nem meglepő, hogy Molnár Bence az egyik legnépszerűbb diák a Tiszapartiban?!

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!