ELHIVATOTTSÁG

2017.11.27. 07:00

Ritka betegséggel él Edit, de megtalálta azt, amiben ki tud teljesedni

A világon összesen nyolcvanan, itthon pedig ő, egyedül él egy ritka anyagcsere-rendellenességgel, mely mozgáskorlátozottsággal is jár. Szabó Edit ennek ellenére folyamatosan alkot, különleges technikával készült papírképeiből nemrég kiállítás nyílt a Hild Viktor Városi Könyvtárban.

Bár ritka betegséggel küzd, már eljutott az önálló kiállításig Szabó Edit

Forrás: Beküldött fotó

– Alkotni mindig is szerettem... iskolás éveim alatt inkább az írás felé terelődött a figyelmem, de a kézműves dolgok is mindig vonzottak. Kerestem a helyemet, hogy mi az az ág, amelyben ki tudok teljesedni, és a papír volt az, ami a leghosszabban megmaradt, ez hozta meg leginkább az alkotókedvemet – mesél a kezdetekről Szabó Edit.

Igazi szeretettel beszél a művészetekről a kerekesszékben ülő szolnoki nő, pedig születése óta ritka betegséggel küzd.

– Jelenlegi információim szerint a világon mintegy nyolcvan esetet diagnosztizáltak idáig, Magyarországon pedig úgy tudom, én vagyok az egyetlen. Ez azzal jár, hogy egyrészt a szokásosnál alacsonyabb a termetem, minde­mellett mozgássérült vagyok. Jelenlegi állapotomban botokkal, illetve hosszú távon kerekesszékkel közlekedem.

Edit ennek ellenére számtalan iskolát elvégzett, közgazdasági érettségivel, angol középfokú nyelvvizsgával, több OKJ-s vizsgával, és újságírói végzettséggel is rendelkezik, mindezek megszerzése mellett folyamatosan készí­tette a képeket.

– Próbáltam kikísérletezni, hogy lehet leginkább kreatív módon úgy megalkotni akár egy üdvözlőkártyát, akár csak egy egyszerű képet, hogy az tükrözze a saját személyiségemet és azt az egyedi gondolkodásmódot, ahogyan én látom a világot, és az másoknak is tetsszen – mondja munkáiról.

Mivel nagyon szereti az állatokat, képein gyakran megjelennek ezek a motívumok, és a gyermekekről, vagy nekik szóló témák is közel állnak hozzá. Edit évekig csak hobbiból alkotott, de most úgy gondolja, szeretne ezzel hivatásszerűen foglalkozni.

Ennek apropójából nyílt a Hild Viktor Városi Könyvtárban kiállítása, a Sziluett világ, mely teljes terjedelmében november végéig, a karácsonyi témájú képek pedig év végéig tekinthetőek meg.

Bár ritka betegséggel küzd, már eljutott az önálló kiállításig Szabó Edit
Forrás: Beküldött fotó

– Azt vallom, mindenkinek – legyen az sorstárs vagy bármilyen egészséges ember – meg kell találnia az életének azt a területét, amely örömmel tölti el. Nemcsak arról szól a dolog, hogy ebből adott esetben pénz lesz, hanem hogy szeretem csinálni. Úgy gondolom, hogy ha ezt valaki megtalálja, az áttükröződik a munkáiba, bármibe, amit kiad a kezéből. Ez az az érték, melyet én is nyújtani próbálok...

Új értelmet kap a papír

– Munkáim alapjában véve a papírkivágás jegyeit hordozzák, azok az apróbb részek, amelyek úgy tűnnek külső szemlélőként vagy távolról nézve, hogy különálló részletek, azok egy egységet alkotnak, külön is megállják a helyüket. Például a harisnyának egy apró kockája, láncok. Általában egy, másfél óra míg elkészül egy kép, de vannak olyan részletesebb motívumok, népi hímzéseket megformázó minták, vagy olyanok, amelyek rendkívül sok apró vonalat tartalmaznak, amelyek hosszabb ideig készülnek, például feliratok vagy szövegek, ezeknél jobban kell figyelnem – avatott be különleges technikájába Edit.

Molnár-Révész Erika

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!