ÉDESSÉG

2018.01.08. 06:54

Csokiba öntötték a szolnoki csipkét – nem is gondolná, mivel ízesítették

Egy többszörösen díjazott csokoládékészítő alkotta meg a szolnoki csipke egyedi változatát, ezzel segítve a megyeszékhely nevezetességének népszerűsítését.

Tóth Dorina, a szolnoki városmarketing és turisztikai osztály turisztikai referense mutatja az egyedi ötlet alapján elkészített csipkecsokoládét

Fotó: Csabai István

– Sajnos kevesen tudják, hogy a szolnoki csipke komoly tradícióra tekint vissza – kezdte Tóth Dorina, a szolnoki városmarketing és turisztikai osztály turisztikai referense. – Célunk, hogy ezen városi érték hagyományát megőrizzük, tovább ápoljuk.

Mint a szakember elmondta, sokat gondolkodtak azon, hogyan lehetne méltó köntösben népszerűsíteni a csipkét.

– Igyekeztünk merészet álmodni, és így jött a csokoládé ötlete – árulta el honlapunknak. – Az egyik legnépszerűbb édességet gondoltuk legmegfelelőbbnek arra, hogy Szolnok város közel százéves múltra visszatekintő néprajzi értékét minél szélesebb körben megismertethessük.

Mivel a szolnoki habos islert, mint édességet sokan és egyre többen kötik a Tisza fővárosához, így a tervünk az volt, hogy ezt a néprajzi értéket egy csokoládé­táblán megjelenítve népszerűsítsük – mondta. Hozzátette: egyedi ötletről és megoldásról van szó, így olyan készítőt kellett találniuk, aki az öntőformát, majd a kivételes ízvilágú, végleges táblákat el tudja készíteni.

Tóth Dorina, a szolnoki városmarketing és turisztikai osztály turisztikai referense mutatja az egyedi ötlet alapján elkészített csipkecsokoládét
Fotós: Csabai István

 

Egyediségét az adja ennek­ a csokoládékülönlegességnek, hogy a csipkemotívum a tábla tetején, a síkból mintegy kiemelkedve jelenik meg. A negyvennégy százalékos madagaszkári tejcsokoládé málna­ecettel karamellizált kakaóbabbal és tonkababbal ízesített, a tetején pedig a Tóth Béláné Szabó Terézia által elkészített szolnoki csipke mintája található. Az egyedi elképzelést végül egy kézműves családi manufaktúra öntötte formába.

– A csipkét kifejezetten a csokoládéhoz készítették nekünk – árulta el lapunknak Szelecky-­Takács Viktória, többszörösen díjazott csokoládékészítő. – Eredetileg két verzió volt, de a választás valahogy egyből egyértelművé vált. Gipszminta készítése után megalkottam a csokoládé öntőformáját. Ez a ­fázis mindig nagyon sok munkát igényel, hiszen csak akkor lesz szép a csokoládé, ha visszajönnek a csipke finomságai.

Mint elmondta, fontos volt, semmiképp se legyen olyan a csokoládé, mely szokványos, már ismert ízeket elevenít fel.

– Számomra ez mindig kedvező, hiszen bátran kreatívkodhatok. Persze fontos az is, hogy egy szerethető ízkombináció jöjjön létre – tette hozzá.

A csipke története

A szolnoki csipke első tervezője és készítője Hagyák Stefánia­ volt, aki az 1920-as években adta ki keze közül­ az első darabokat. Bár egyedi csipkéi kelendőek voltak Szolnokon, ­technikája nem terjedt el széles ­körben. Miután Stefánia elköltözött a városból, csak ­unokahúga, ­Jakab Antalné Mészáros Gizella­ vitte tovább ezt a tudást. Ezt ő aztán egyetlen tanítványának, Tóth ­Béláné Szabó Teréziának adta tovább, aki 2003-tól e szolnoki érték megőrzésén és népszerűsítésén fáradozott.

Hutter Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!