Művelődés

2013.12.07. 13:10

A mának is van mondanivalója

Minap mutatta be a szolnoki Megyeházán dr. Fülöp Tamás a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese a megyei levéltár által kiadott új kötetet.

Szoljon.hu

Minap mutatta be a szolnoki Megyeházán dr. Kállay Mária kormánymegbízott jelenlétében dr. Fülöp Tamás a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese az általa szerkesztett és a szolnoki levéltár munkatársai által írt, Jász-Nagykun-Szolnok megye székházának és közigazgatásának története (1876-1990) című, a megyei levéltár által kiadott kötetet.

– Főigazgató-helyettes Úr! Milyen szerepet tölthet be ez a munka a megye múltjának, közigazgatásának megismerésében?


– A korábban elkészült archontológiával, vagyis tisztviselői életrajzokkal együtt olyan mérföldkőnek számít, ami fontos forrás a lehet a megye múltját kutatók számára. Értékét az is mutatja, hogy bár nem állunk teljesen egyedül ezekkel a feldolgozásokkal, de valójában országszerte nem sok helyen vehetők kézbe hasonló egybefoglalt források.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dr. Fülöp Tamás főigazgató-helyettes
Fotó: Mészáros János
[/caption]

– Tapasztalata szerint milyen erkölcsi, szakmai színvonalon állt a vizsgált korszak megyei közigazgatása?


– Különösen a dualizmus korában, vagyis a megye megalakulásától az első világháború kitöréséig terjedő időszakban mindkét téren nagyon magas nívó jellemezte a megyei közigazgatást. A két háború között lényegében ezt a hagyományt folytatták, jelentős részben ugyanazokkal a tisztviselőkkel,  bár nehezebb a körülmények miatt szűkebb mozgástérrel. Természetesen a második világháború utáni korszak már egy teljesen más szellemű, a korábbitól eltérő megoldásokat alkalmazó közigazgatás kora volt.

– A mai közigazgatás számára nyújthat-e valami eligazítást a kötet?

– Megfelelő történelmi távlat figyelembe vételével igen. Köztudott, hogy a jelen minden esetben a múltban gyökerezik, így bár más körülmények között, de az akkori kérdések megoldásának emberi. erkölcsi háttere mindenképpen példaértékű lehet a mai problémák kezelése során is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!