Művelődés

2014.03.17. 13:34

Újra divattá váltak a könyvek

A könyvtáregyesítés után Szolnokon újra él az érdeklődés az olvasás iránt – tudtuk meg Vinczéné Nagy Mária igazgatóhelyettestől a Verseghy Ferenc Könyvtárban.

M.G.

Teen in a library

Fotó: Getty Images/Design Pics RF

A korábbi könyvbeszerzési nehézségek miatt lanyhuló olvasói érdeklődés után manapság ismét egymásnak adják a kilincset a látogatók, úgy a Kossuth téri épületben, mint a tagintézményekben, többek között a Karczag László utcai Zöld Házban is. Az utóbbi intézmény egyébként a szorosan vett könyvtári szolgáltatások mellett látogatott rendezvényekkel, versenyekkel, közönségtalálkozókkal, érdeklődést keltő előadókkal – a közelmúltban például Zacher Gábor, a neves orvos tartott telt házas előadást náluk – igyekszik mind szélesebb körű kulturális missziót betölteni.


Hasonló rendezvényekre természetesen a Verseghy Ferenc Könyvtárban is nagy figyelmet fordítanak, de a lakótelepen még nagyobb súlyuk van.
Bár a modern idők jeleként az internet megritkította az olvasóteremben jegyzetelő diákok számát, a kölcsönzés töretlenül népszerű. Az elmúlt évben központi támogatásból több mint nyolcezer új könyvet szereztek be, s a címek összeállításánál elsősorban az olvasói igényekből indultak ki. Mindig figyelemmel kísérik a keresett, de hiányzó műveket, s minél hamarabb igyekeznek kihelyezni őket a polcokra.

Az igazgatóhelyettes asszony közlése szerint időnként meglepő fordulatot is tapasztalnak a könyvtárlátogatók szokásaiban. Ilyen a már idejét múltnak tekintett diafilmek iránti kereslet. Több ezer darabos, de hosszú ideig szinte használaton kívüli diaállományukat ma újra keresik az érdeklődők. Ez a változás akár az otthoni közös családi programok örvendetes feléledését is jelentheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!