Művelődés

2014.04.19. 16:57

Shakira- Shakira

Shakira új albuma címéül inspirációjának legfőbb forrását választotta- saját magát. Egy interjúban hangzott el, hogy mi másról is beszélhetne igazi átéléssel és hitelességgel, mint magáról. És persze a szerelemről.

Nevadett


Mert ezt a témát úgy tűnik, még nem sikerült teljesen kiaknázni, és még mindig van mit mondani róla- semmi újat, de ez senkit sem zavar igazán. Zenében és filmben a klisé bocsánatos bűn és szinte elvárás.
 
 Nincs új a Nap alatt- mondá az Írás. Gyakran elkapott az albumot hallgatva a „mintha már”, és „de ismerős”- érzés. De én mindenkiben és mindenben az érdekeset és egyedit keresem és rendszerint meg is találom.
Ezen album dalai esetében is sikerült rálelnem arra a néhány alkotórészre, ami ha pillanatokra is, de elvarázsol és feledteti, hogy mindjárt jön egy Shakira–védjegy torokszorított trillacifrázás.

Nem értem, minek azt erőltetni, mikor ott egy csodás hang, amit ha szabadon (ki) eresztenek, elemi erővel ragad magával? Minek a pedigrés hangképzési kunsztok, ha a természetesség sokkal szebb, mint az a fura gágogás-imitáció? Persze, tudom, ő ettől egyedi és én nem értek hozzá.

Tehát a benyomások:

Az Empire-re első hallásra ráharaptam, és még vagy kétszer meghallgattam zsinórban. Libabőr-efektus. Simán el tudnám képzelni egy jobbfajta kalózos kalandfilm soundtrackjében. Hajó hasítja a tengert, a rumot párolgó legénység a hullám verte fedélzeten üvölti a szélbe a dal hegedűre átírt kalózváltozatát, Shakira az árbochoz kötözve várja a felmentő sereg hajóját, de addig is együtt énekel a csőcselékkel. A Loca Por Ti-ben már egy spanyol naszádon biztosítja hálájáról és örök szerelméről megmentőjét, a That Way pedig már a világköri hajóút végi hajtincs és levélcímcsere megható pillanatait idézi. A Spotlight-nál volt egy pillanatnyi hallucinációm, azt hittem, hogy Shakira, Avril Lavigne és a Cranberrys-es Dolores O''Riordan édes hármasát hallgatom. Mikor feltisztult a tudatom, nyugtáztam, hogy A.) előbb lesz Freddy Krueger Nobel díjas bébiszitter, mint hogy ez a formáció megvalósuljon és B.) egész kellemes ez az elekt-rock dalocska, mely bár úgy aránylik az igazi rockhoz, mint kölyökpezsgő az alkoholoshoz, de üdít és frissít.

A Rihannával közös Can''t remember to forget you klipjéből kiderül, hogy mivel mindkét hölgy hátsófelébe mágnest ültettek, így faltávnyira is nagy összhangban tudnak együtt mozogni. Shakira hőjére lágyulni látszik Rihanna- köt a lezbitumen. A nóta spanyol verziója is felkerült az albumra, bizonyára  hogy fokozzák a hallgatóban a lelkét lángnyelvként nyaldosó kéjt. (Hisz spanyolul még egy wc pumpa használati utasítása is oly szenvedélyesen hangozhat...).

Suzanne Vega Luka című sallangmentes, egyszerű dallamvilágú kellemes nótáját idézte fel bennem a Broken Record első fél perce. A You don’t care about me-ben ex fiúját osztja ki Shakira, majd a következő pillanatban kedvenc bocija szőrét keféli a texasi ranchon, és szerelmetesen dalolászik a lemenő nap utolsó sugarainál szerelmével, a kackiás bajszát pödörgető fess cowboyjal a Medicinben. A 23-ban másnap reggel már a távolba pengeti vallomását, gondolom szerelme már hajnalban kilovagolt.  Avril Lavigne stílusa úgy tűnik komolyan hatott Shakirára, a Spotlight mellett a The One Thing-ben is erős a dejA vril és a mintha hallottam volna már-érzés. A Cut me deepben jól megfér egymás mellett a jangafüst, rasztalárifári, és a Vad Angyal diszkó jeleneteiből ismert latino sramli. Érdekes párosítás… A Dare bazi nagy fieszta hangulat kacsatánc-betétekkel, focidrukkerek kürtszólójával fűszerezve.

Szóval van itt minden, mint a jó boltban, válogasson ki-ki kedvére, ringjon a csípő, riszáljanak a fenekek, égjen az abdominális zsír, míg nekünk is olyan sajtreszelő hasunk lesz, mint Shakirának.

Arriba arriba andale!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!